El suport a la independència ha caigut a Catalunya quasi cinc punts després de les eleccions del 27 de setembre, segons el sondeig postelectoral difós avui pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS).

El CIS no formula una pregunta directa sobre si l'enquestat està a favor o en contra de la independència, sinó que pregunta sobre fórmules alternatives d'organització territorial de l'Estat.

Una de les cinc opcions que ofereix és la d'"un Estat en el qual es reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents".

En l'últim sondeig, realitzat a partir de 1.392 entrevistes entre el 30 de setembre i el 23 d'octubre, aquesta opció és la que més suport concita, amb un 41,4%, però és inferior al 46,1% obtingut en l'enquesta precedent, efectuada abans de les eleccions del 27S.

La segona fórmula amb més suports és la d'"un Estat en el qual les comunitats autònomes tinguin més autonomia que en l'actualitat", amb un 26,1%, per sota del 27,8% del sondeig anterior.

L'opció que experimenta més creixement és la d'"un Estat amb comunitats autònomes com en l'actualitat", en passar del 9,7% al 17,1%, mentre que la possibilitat d'"un únic Govern central sense autonomies" retrocedeix del 8,3% al 7,6%.

D'una altra banda, segons l'últim sondeig, un 38% dels enquestats declara sentir-se "tan català com espanyol", un 23,6% se sent "únicament català", un 23,4% es considera "més català que espanyol", un 5,9% es defineix com a "únicament espanyol" i un 5,1% respon sentir-se "més espanyol que català".

El CIS també pregunta als enquestats si es consideren "nacionalistes catalans" -una definició que no assumeixen com a pròpia partits sobiranistes com per exemple ERC, que subratllen la seva simple condició d'"independentistes", en contrast amb CDC o Unió- i un 46,8% respon afirmativament, davant un 51,4% que nega ser-ho.