L

a campanya electoral pel 20-D ha començat sense que hi hagi previst un guanyador clar a Catalunya i pendent de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP per investir president i formar govern. Que no hi hagi acord dos mesos i mig després del 27-S i el fet que la CUP no es presenti a les eleccions espanyoles deixa un escenari molt obert, amb possibilitats per a ERC, C's, PSC i CDC, que es presenta com a Democràcia i Llibertat. El que és segur és que el procés català marcarà els discursos dels candidats a La Moncloa després de la sentència del TC i la polèmica del FLA.

L'objectiu de JxSí i de la CUP era tancar un acord abans del 20-D, però no ha estat possible. Els mítings aniran en paral·lel a les negociacions i això pot condicionar les declaracions i arguments delscandidats.

Però les especials circumstàncies polítiques que viu Catalunya no són l'únic factor nou en aquestes eleccions al Congrés. Aquest serà el primer cop que CDC i Unió es presentin per separat en uns comicis a Corts. Els convergents, sota el nom de Democràcia i Llibertat, aspiren a la victòria presentant-se com els principals artífexs del 9-N i del 27-S. L'altra part de la ja ex federació busca aconseguir representació de la mà de Josep Antoni Duran i Lleida.

ERC, per la seva banda, ha optat per un candidat de Súmate, castellanoparlant, en un intent d'eixamplar el seu electorat després d'haver-se presentat amb CDC al Parlament. Al contrari del seu soci de JxSí, els republicans asseguren que no van a negociar res a Madrid, sinó que volen ser una "delegació diplomàtica de la futura República Catalana".

Els republicans es disputaran l'espai metropolità amb C's i amb PSC. El cap de llista per Barcelona del partit taronja, Juan Carlos Girauta, se centrarà en l'àrea metropolitana i farà també alguna visita a Tarragona, però no trepitjarà Girona ni Lleida. El protagonista de la campanya de C's és Albert Rivera i Girauta es limitarà a donar-li suport.

Pel que fa als socialistes, que tradicionalment han monopolitzat el vot de Barcelona i rodalies, centraran el seu missatge en fer fora Mariano Rajoy de la Moncloa. Per a Carme Chacón, "el problema no és Espanya, el problema és el PP". És per això que Pedro Sánchez tindrà un paper important en la campanya: ve a Catalunya en dues ocasions, el primer dia i l'últim.

Igual que el PSC, el PP també repeteix candidat: el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Els populars són conscients que la seva batalla és a l'Estat i intentaran mantenir resultats a Catalunya. Rajoy només visitarà un cop terres catalanes: el 17 de desembre.

En Comú Podem, per la seva banda, jugarà la carta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que en aquesta ocasió sí que farà campanya. Pablo Iglesias vindrà dues vegades.