El CIS ja fet pública la seva enquesta electoral, i mirant els seus budells extensos i complicats un hi troba punts de llum que ajuden a entendre la complexitat del panorama, però també alguna paradoxa desconcertant.

Comencem per algunes llums, com les que expliquen per què Ciutadans creix més que Podem. La resposta està en els transvasaments de vots. Segons l'enquesta, almenys un 20% dels qui van votar al PP fa quatre anys l'abandonaran ara per anar-se'n amb Albert Rivera. La xifra és el 12% en els votants del PSOE. El partit taronja recull també la meitat del vot que va tenir UPyD, que van ser molt pocs.

En canvi, Podem pràcticament no rep vots provinents del PP, i el PSOE i en cedeix un 10% dels que va tenir. A qui sí que clava queixalada és a Izquierda Unida, però en aquest cas un gran percentatge equival a molt pocs vots reals.

La gran diferència, doncs, és que Ciutadans és el gran recollidor de vots fugitius del PP, mentre que Podem en recull molts menys d'escàpols del PSOE. Les enquestes diuen que el PP patirà una gran davallada, i Rivera és el gran beneficiari de la caiguda. En canvi, Podem no pot fer el mateix respecte del PSOE, perquè aquest no davalla tant. I a més a més, el PSOE cedeix vots en totes direccions, no només cap a Podem.

Rivera està en el lloc oportú en el moment oportú. Passa l'escombra per recollir votants desencantats tant a l'espai popular com al socialista, en el de l'abstenció i en el dels votants entre 18 i 21 anys, que s'estrenen en unes generals. Podem només passa l'escombra per l'espai socialista, i a més a més Ciutadans el supera a l'hora de captar primers votants, matisant així alguna tesi sobre edats i preferències.

I ara, la paradoxa. El CIS demana als enquestats que es posicionin a si mateixos en un eix dreta-esquerra. L'extrema esquerra és l'1 i el 10, l'extrema dreta. El centre seria el 5,5. Segons els resultats, un 61% dels enquestats se situa entre el 3 i el 6, és a dir, entre el centre i l'esquerra no extrema. Curt: la gent és de centre-esquerra. Ara bé: aquests mateixos enquestats diuen que el PP és molt de dretes i que Ciutadans és de centre-dreta. Podem el veuen d'esquerra extrema, i el PSOE, de centre-esquerra. Llavors, per què una societat de centre-esquerra diu que votarà en primer lloc el partit més a la dreta, el PP, i donarà al de centre-dreta, Ciutadans, la clau de la majoria absoluta?

Quins misteris que té la demoscòpia!