El candidat de Democràcia i Llibertat al Congrés per Girona, Jordi Xuclà, creu que una victòria sobiranista -i molt especialment de la seva coalició- servirà per llançar el missatge "definitiu" a la comunitat internacional després de la consulta del 9-N i les eleccions del 27-S. "El 27-S ja va llançar un missatge molt visible, però a nivell internacional es veia com unes eleccions a un parlament autonòmic. Si en uns comicis estatals també guanya el sobiranisme, i sobretot Democràcia i Llibertat, serà la prova definitiva", indica Xuclà. El candidat aspira a endur-se els vots d'aquella gent que pensa que durant molts anys han viscut "amb un estat a la contra". "Per això ha crescut tant l'espai sobiranista: hi ha molta gent que vol un espai propi, lliure, sobirà i independent", reflexiona.

Per tot plegat, Xuclà encara la campanya amb "constància, treball, energia i optimisme". Defensa que Democràcia i Llibertat està integrada per "gent tossuda", que ha fet coses que "semblaven impossibles": des de la consulta del 9-N, que va ser molt emotiva però que va tenir un abast limitat per culpa de l'Estat, fins a les eleccions 27-S, que, "malgrat l'oposició, van ser un plebiscit sobre la independència amb un resultat molt notable". Ara, però, creu que aquests comicis generals seran la prova definitiva.

Xuclà també va apel·lar al vot dels ciutadans que volen defensar el model català d'estat del benestar. "PP i Ciutadans han decidit convertir la humiliació a Catalunya com a moneda electoral per guanyar vots a la resta de l'Estat", va advertir.

Xuclà va visitar ahir Olot, la seva ciutat natal, tot i que al vespre va ser a Girona per donar el tret de sortida a la campanya. Al matí, va fer un recorregut pel mercat d'Olot i va posar aquestes instal·lacions com a exemple de qualitat. En canvi, va lamentar el dèficit que pateixen algunes infraestructures de la Garrotxa, com la variant. "Hi ha una asfíxia premeditada en la no-construcció d'aquesta infraestructura", va indicar. Així mateix, va lamentar que Girona sigui la demarcació de l'Estat amb menys quilòmetres d'autovia.

El cap de llista gironí va destacar com a punts claus del seu programa "la negociació i la reivindicació d'un referèndum d'autodeterminació per Catalunya", així com la "defensa dels interessos per a Catalunya amb l'aplicació de mesures contundents contra la pobresa i la precarietat, d'impuls a la recuperació econòmica i per fomentar la creació d'ocupació de qualitat".