Cristina López és assessora del grup socialista a l'Ajuntament de Girona i té estudis de Comptabilitat i Finances a la Universitat de Girona.

Diuen que el PSC ja no és socialista ni molt menys catalanista

Diuen moltes coses, però la veritat és que aquí a Girona, on hi ha hagut una important renovació al PSC i som gent molt jove, no havíem vist un programa tan d'esquerres des de feia molt temps. Estem il·lusionats.

Potser hi havia massa dinosaures al PSC gironí?

Jo sóc partidària que la política no sigui un modus vivendi que es perllongui anys. Crec que 8-12 anys són suficients per dur a terme una tasca. Al PSC gironí hi havia gent que portava molts anys, però també és cert que ho feien bé i potser no trobaven necessari fer un pas al costat.

Pel fet de ser del PSC s'ha sentit dir alguna vegada "botiflera"?

Sí (riu). Hem arribat a un moment que es diuen les coses sense pensar, perquè no ho som, estimem Catalunya com el que més.

El PSOE parla (també) de renovar el Senat. Com ens podem fiar si no ho ha intentat mentre governava?

La societat evoluciona, i els partits han d'evolucionar amb ella. Igual que la Constitució, que té molts anys i ha d'evolucionar. La proposta del PSC, i del PSOE, és un estat federat. Això no té sentit sense un Senat realment de representació territorial, la pedra angular del federalisme. Després caldrà discutir les seves funcions, la manera d'elegir els senadors... Hem d'afrontar una reforma en profunditat del Senat perquè sigui una cambra útil.

Ja que l'esmentava, de la Constitució què s'ha de canviar?

I tant, portem al programa una reforma molt important de la Constitució, potser no radical però molt a fons. Cal una nova Constitució adaptada al seu temps. No parlo només de l'organització territorial, sinó que ha de blindar els serveis socials i la llei de dependència.

Li dic el mateix que abans: prou temps ha tingut el PSOE per intentar reformar-la.

Des del PSC hem fet una tasca molt important de pedagogia amb el PSOE, en aquest sentit. Al PSOE ja hi ha molta gent convençuda que Espanya o serà federal o no serà. Les noves generacions del PSC i del PSOE són totalment federalistes. Potser encara hi ha alguna reticència en la generació anterior, és cert.

Han oblidat la reivindicació d'un grup propi a Madrid del PSC?

En la gran majoria de temes coincidim amb el PSOE, des de temes socials fins a territorials. Si alguna vegada hem de votar diferent del PSOE -ja va passar quan Pere Navarro era el primer secretari- no hi haurà cap problema a fer-ho. Per sobre de tot hem de defensar els interessos de Catalunya.

Què ha de canviar a Espanya?

El govern (riu).

Per aconseguir què?

Un canvi total. Els darrers anys han significat una reducció de l'estat del benestar i de drets civils que van costar molt d'assolir. Ha de venir una política de diàleg, de consens. Nosaltres posem la paraula diàleg davant de tot

I a Catalunya?

També el govern. Des del 27-S tenim el país parat. Fins i tot s'ha rebutjat la proposta de fer un ple sobre polítiques socials. Necessitem un govern que afronti els problemes de Catalunya, hi ha coses més important que la desobediència i la independència.