La candidata al Congrés i el número 2 d'En Comú Podem per Girona, Dolors Terradas i Joan Luengo, han criticat que la Constitució sigui "un fòssil guardat en un museu que només s'exhibeix per reprimir els drets socials i la sobirania popular". En un acte electoral a Banyoles, la candidatura ha reivindicat el 20-D com l'oportunitat "d'avançar cap a un procés constituent a Catalunya", que permeti decidir el seu futur polític a través d'un referèndum i al mateix temps avançar cap a un canvi social. "Hem de superar el marc jurídic de les autonomies i construir un projecte en comú, sota la forma que sigui, però que el decidim lliurement en un referèndum vinculant", ha afirmat el número 2 de la candidatura.

La commemoració del Dia de la Constitució plana aquest diumenge damunt la campanya electoral a les comarques gironines. Les diferents formacions aprofiten per criticar o defensar la carta magna, i deixar clares quines seran les seves accions si obtenen escó al Congrés.

La cap de llista i el número 2 d'En Comú Podem a la demarcació, Dolors Terradas i Joan Luengo, han reivindicat a Banyoles la necessitat d'engegar un procés constituent que trenqui amb la crisi política, econòmica i social a què -com asseguren- "ens ha dut el marc constitucional de la transició".

"Volem exercir el nostre dret a decidir-ho tot, i el 20-D és l'oportunitat d'avançar cap a un procés constituent a Catalunya", ha subratllat Luengo. "Per decidir el nostre futur polític, però també per decidir com s'ha d'organitzar la societat avui, amb uns criteris que han de ser molt diferents dels que tenim després d'una dictadura tancada en fals i de la transformació d'una economia dirigida al lliure mercat", ha afirmat el número 2 de la llista.

"Un fòssil darrere una vitrina"

I aquí, Joan Luengo no s'ha estat de carregar directament contra la carta magna espanyola. "La Constitució és, avui, un fòssil que es va guardar en un museu, i que només s'exhibeix darrere una vitrina per reprimir els drets socials i la sobirania popular", ha dit. I com a exemples, Luengo ha fet referència a la modificació exprés de l'article 135 per assegurar el pagament del deute financer "per davant de les necessitats socials" i, evidentment, al recorrent "ús polític" de la Constitució per "retallar les aspiracions d'autogovern de Catalunya".

"Hem de superar el marc jurídic de les autonomies i construir un projecte comú, sota la forma que sigui, però que el decidim lliurement en un referèndum vinculant", ha assegurat el número 2 d'En Comú Podem per Girona.

A més, la candidatura també subratlla que aquest procés constituent obriria la porta a la sobirania del poble. "No ho aconseguirem si ens sotmetem als poders financers de la troika o al tractat transatlàntic de lliure comerç; volem més sobirania i més autogovern per millorar les condicions de vida de les classes populars", ha conclòs Luengo.