La cap de llista d'ERC per Girona, Teresa Jordà, va assegurar ahir en un acte a Arbúcies que "és més fàcil fer la República Catalana que no pas reformar la monarquia espanyola" i coincidint que a l'Estat ahir es commemorava el Dia de la Constitució, ho va aprofitar per reforçar el missatge sobiranista amb què la seva llista concorre als comicis del 20-D.

Per a Jordà, les promeses de reforma de la Constitució que promulguen alguns partits només serviran perquè Madrid ho deixi tot encara "mejor atado". Per això, va assegurar, davant les crides a reformar una monarquia de 46 milions de persones, la sortida passa per crear una República Catalana amb set milions i mig de ciutadans.

I per refermar aquesta afirmació, la cap de llista republicana va recordar que, a partir de l'Estatut del 2006, la resposta per part de l'Estat ha estat "una liquidació permanent de l'autogovern". "Totes les promeses sempre s'han incomplert; la Constitució només ha servit per retallar-nos drets, per passar el rasclet, pel Montorazo", va dir, en referència a l'asfíxia econòmica que el Ministeri d'Hisenda ha aplicat a Catalunya.

Acompanyada pel número 2 al Congrés per Girona, Joan Olòriz, durant l'acte electoral, Jordà va assegurar que hi ha "esperança zero" que al 20-D surti un Congrés on el 70% dels diputats siguin favorables al dret a decidir de Catalunya. A més, diuen els republicans, les promeses "a darrera hora" dels partits per reformar la Constitució i escoltar la veu dels catalans també es troben "a anys llum de poder disposar dels suports polítics que aquesta reforma requereix".