Posada apel·la a la unitat: "Espanya, sense Catalunya, no seria Espanya"

En el seu discurs defensa que els anhels catalans tenen un lloc a Espanya i aposta per recuperar la concòrdia de la Transició

12.12.2015 | 09:52
Representats de tots els partits en el discurs de Posada.

El president del Congrés, Jesús Posada, va apel·lar ahir a l'esperit de la Constitució com a base per als consensos i el diàleg, que considera que caldran després de les eleccions del pròxim 20 de desembre. En aquest context, Posada va remarcar que "desitgem ferventment que seguim units, ja que Espanya, sense Catalunya, no seria Espanya". Posada així ho va declarar ahir en l'acte institucional de la Cambra Baixa amb motiu del Dia de la Consitutció, el primer que es va celebrar enmig d'una campanya electoral i que va comptar amb la presència dels principals candidats a la Presidència del Govern.

En el seu discurs, el president del Congrés va recordar els avenços que ha suposat l'actual Constitució i va fer una crida a recuperar i actualitzar els seus valors en un moment en què "alguns s'entesten", va dir, "a llançar per la borda el patrimoni col·lectiu de tots".

Les eleccions generals del 20 de desembre va aventurar que donaran com a resultat un Parlament encara més plural que l'actual i va subratllar que desitja que això es tradueixi en més diàleg i constant ?afany per buscar acords que comptin amb el màxim suport possible. "Un diàleg que, per descomptat, ha de ser sempre respectuós amb l'imperi de la llei i conforme a la Constitució, que només pot ser reformada pels procediments que ella mateixa estableix", va puntualitzar.

Davant la situació que pot donar-se després del 20-D, va recalcar que la convivència ha de seguir basant-se en la concòrdia, el diàleg i la lleialtat a l'esperit constitucional. Per a ell, aquest esperit segueix sent el millor camí per abordar els problemes que avui es plantegen, com culminar la recuperació econòmica, consolidar l'estat del benestar, realitzar les reformes institucionals precises per enfortir la democràcia i aconseguir que els ciutadans tornin a confiar en les institucions polítiques. "Una nació només progressa si està unida en la consecució de les seves grans metes col·lectives", va emfatitzar.

Posada va recordar les paraules del Rei amb motiu de l'últim lliurament dels premis Princesa d'Astúries en què llançava un missatge d'unitat a tots els espanyols, alertant que les divisions mai fan gran un poble, sinó que l'empobreixen i l'aïllen. Al fil d'això, el president del Congrésva dir que Espanya ha de renovar avui la concòrdia que va ser possible durant la Transició i donar resposta amb la Constitució i l'Estat de Dret a "insòlits propòsits, com el dels que pretenen trencar Espanya".

"Només amb el Dret, però amb tot el Dret", va postil·lar Posada, que va defensar transmetre a tots els ciutadans, inclosos els catalans, que el projecte d'Espanya és també el seu i que les seves aspiracions i anhels tenen cabuda a Espanya. En aquest context, va insistir: "Desitgem ferventment que seguim units, ja que Espanya, sense Catalunya, no seria Espanya".

El president de les Corts va fer un repàs del que va suposar per al país la Constitució vigent, que va qualificar de "gran èxit col·lectiu", i va explicar que, amb ella, Espanya es va dotar d'un marc de convivència en el qual per primera vegada cabien tots els espanyols sense imposicions ni exclusions i es donava solució a conflictes seculars. "La Constitució ha brindat a Espanya el període de llibertat, prosperitat i estabilitat democràtica més prolongat de la nostra història", va subratllar.

Posada també es va referir al desafiament del terrorisme gihadista per destacar l el pacte subscrit per la majoria de partits.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema