El candidat d'Unió a la presidència del govern espanyol a les eleccions del 20 de desembre, Josep Antoni Duran i Lleida, va qualificat de «política ficció» que el cap de llista del seu exsoci de coalició -l'antiga CDC, actual Democràcia i Llibertat-, Francesc Homs, vagi a Madrid a negociar la independència. Considera «imprescindible» que el catalanisme polític «centrat» que representa Unió tingui representació a les corts espanyoles «en Defensa de Catalunya i la seva gent». Critica Homs per dir que només aniria al Congrés per reformar la constitució i negociar la independència acusant-los de no tenir programa.

El candidat fa una reflexiona i es pregunta «amb qui pensen negociar-la?» la independència i fa una crida a «tornar a la realitat». A més, acusa Junts pel Sí i Democràcia i Llibertat del «bloqueig» que al seu parer es viu a Catalunya. «Es promet una negociació impossible quan ni tan sols podem desbloquejar la situació del Parlament», ha lamentat Duran.

El líder dels democratacristians catalans va advertir que per negociar la «desconnexió» que promet Democràcia i Llibertat no hi ha interlocutors ni a Espanya ni a la Unió Europea. Al seu parer no hi ha, «ni tan sols», un resultat electoral «suficient» a Catalunya per plantejar aquest camí.Per això afirma que el debat polític s'ha situat a Catalunya «més en el camp del desig i de la imaginació que de la realitat», i va afegir que Unió no vol «continuar un debat que condueixi només a la frustració i al desengany». Considera el seu partit com el que defensarà Catalunya i la seva gent, «dialogant i pactant, l'única manera de garantir el progrés de les persones i de la societat en el seu conjunt».

Per Duran, en canvi, els independistes no tenen programa ni per a la pagesia, ni per als autònoms o els serveis socials entre altres. Per això va qüestionar que el cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, vuglui participar en la ponència de la reforma de la Constitució mentre aposta per al independència. «Si només defensa la independència, Homs no farà res en aquesta ponència més que de portaveu d'Esquerra Republicana» ha apuntat. Per contra, ha defensat que Unió va al Congrés a defensar «moltes més coses que la qüestió nacional».

Duran i Lleida va visitar ahir la granja Can Pou de Gelpí de Tordera, al Maresme on va exposar les propostes d'Unió al sector pimari. El líder democristià aposta per una «regionalització» de la política agrària comuna (PAC) de la Unió Europea i va reclamar una descentralització dels recursos a nivell de l'Estat. El candidat exposava mesures com l'equiparació de les exigències entre els productes agroalimentaris importats i els produïs a Europa; que s'eliminin traves a les exportacions; o un bon preu en origen per als productors agrícoles com algunes d eles mesures. «El pagès no vol subvencions. El pagès vol poder vendre a bon preu el seu producte de qualitat i no enten que el preu final sigui molt superior a la retribució que ha rebut ell en origen», va afirmar.