«M'ofereixo al senyor Duran per ensenyar-li on vivim els diputats del grup mixt. Li anirà bé una cura d'humilitat», va explicar el número 2 de la candidatura d'ERC al 20-D, Joan Tardà, durant una roda de premsa. Tardà va qualificar de «petulant» el cap de llista d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i va explicar que veu «una mica ridícul» que s'erigeixi a sí mateix com un «Bolívar en minúscules de Catalunya», quan les enquestes diuen «que potser no aconseguirà representació parlamentària o haurà de passar pel calvari de les golfes del Congrés». «Denota tanta petulància quan s'ofereix a ser ministre», va afegir. El número 2 dels republicans al Congrés va criticar, a més, que Duran votés a favor de les lleis «més reaccionàries» del PP durant la passada legislatura, tot i que els populars ja disposaven de majoria absoluta. Tardà veu en les declaracions que Duran està fent des de l'inici de campanya un candidat «presumptuós» i «petulant», i més tenint en compte que les enquestes no auguren bons resultats a Unió i que en les passades eleccions catalanes no van aconseguir representació parlamentària. «És una mica ridícul», va afegir.

El cap de llista d'ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián, i el número dos, Joan Tardà, van afirmar que els diputats republicans seran «soldats» al servei del Parlament i del Govern en ares del procés secessionista, i van preconitzar un «pacte de sang» amb CDC per actuar a l'uníson.

En el marc del cicle de rodes de premsa que organitza l'Agència Efe amb els caps de llista catalans en les generals, Rufián i Tardà van explicar que esperen poder formar grup propi al Congrés i que els diputats i senadors de la seva formació desitgen actuar «en tres fronts».

El primer, va precisar Tardà, és que «serem soldats aplicats del Parlament, la garantia que estem al peu del canó, el segon és que també estarem a les ordres del Govern, que serà el protagonista en els pròxims mesos, i el tercer és que seguirem sent solidaris amb l'esquerra abertzale, els companys gallecs i també amb IU».

Tardà va confirmar que ERC no pensa participar en cap ponència redactora de la Constitució, en el cas que sigui creada per reformar el text constitucional, però va matisar que sí que serà present a la Comissió Constitucional per explicar la voluntat de prosseguir amb el procés independentista.

Sobre la possibilitat que ERC faci front comú al Congrés amb la coalició amb la qual es presenta CDC en aquestes eleccions, Democràcia i Llibertat (DiL), Tardà va apuntar que no tenia «res a dir» si els convergents desitgen estar en la ponència redactora de la Constitució.

«L'important -va subratllar- és que CDC i ERC signin un 'pacte de sang' comprometent-se a defensar al Parlament i al Govern» perquè, segons va dir, «aquest últim és l'eix per on va de passar tot, a tot arreu es negocia de govern a govern».

Al seu entendre, «seria fins i tot contra natura» que no hi hagués «un pacte ferm» entre CDC i ERC, i ho va donar per fet, ja que «hi haurà homes i dones dels dos partits que tenen un mandat, i després si ells volen anar a la ponència, que hi vagin, però l'important és estar a les ordres del Parlament i del Govern, la resta és anècdota, i més en un context electoral».

En sentit anàleg, Gabriel Rufián va explicar que els diputats republicans al Congrés seran com una «delegació diplomàtica» de les institucions catalanes, i va descartar «participar ni en una sola comissió per fer el que sempre s'ha fet, intentar arrencar unes competències més» per a la Generalitat.

Segons Rufián, el PSOE no és una alternativa al PP «perquè és un partit que ja fa temps que no és d'esquerres», i els seus dirigents actuals «són joves però més de dretes encara que els anteriors. Diuen que són d'esquerres, però va de ser pel costat en què seuen als consells d'administració en què estan».

Tardà va opinar que «hi ha hagut una regressió, quan l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero parlava de la 'Espanya plural' tractava d'acostar-se a la pluralitat territorial, però ara el PSOE només parla de singularitats territorials, no han fet la catarsi que faria falta».

A la pregunta de què els semblaria un suposat pacte PP-Ciutadans per situar l'actual vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, com a futura presidenta del Govern, Tardà va respost amb un contundent «ens importa un rave».

«Això no pertany al nostre món», va afegit Tardà, que va pronosticar que, siguin qui siguin els governants, «com a màxim hi haurà una reforma epidèrmica de la Constitució, no hi haurà un procés constituent perquè no hi ha condicions objectives».

Rufián es va preguntar per què a alguna gent de l'esquerra espanyola «els sembla tan malament que ERC i la CUP pactin amb el centre-dreta català, i en canvi, no els desagrada que el PSOE pugui arribar a certs acords amb PP i Ciutadans per perpetuar l'Estat actual, l'oligarquia espanyola i la monarquia».