«Si els seus idearis fossin majoritaris seríem pobres i pelats com altres parts del món». Així es va expressar sobre la CUP el candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, que des de Puigcerdà va lamentar que la política catalana porti dos mesos «encallada» perquè una formació va de decidir «si és més independentista o més d'ella mateixa». «Aquest és el debat que té la CUP. Si aposten per la independència és compartir amb tota la gent de JxSí, però si aposten pel seu estricte ideari el procés queda encallat, tenen aquest dilema», va remarcar Homs,

El dirigent de CDC va demanar que el 20-D s'opti per una formació com Democràcia i Llibertat, que «és garantia que el procés no s'atura» i que mai tindrà un debat sobre si «tira cap a la dreta o cap a l'esquerra».

En un acte a Puigcerdà, Homs va cridar a concentrar el vot en Democràcia i Llibertat per demostrar que «Catalunya no s'arronsa, que es vol fer respectar i que ha triat un camí que li és propi». Però també va avisar que el resultat del 20-D no serà «neutre» en les negociacions amb la CUP.

En aquest sentit, va ironitzar sobre el compromís independentista dels cupaires. «La CUP diu ser independentista, posem que sigui cert. Però a Manresa cridaven 'CDC se'ns acaba la paciència' en lloc de dir 'Senyors del PP aneu al carrer'», va argumentat.

Homs va apuntar que Democràcia i Llibertat mai tindrà els «dilemes» que té la CUP, perquè el seu únic objectiu és la llibertat de Catalunya. I a més, va continuat, ho fa «amb mentalitat de suma, entenent que el procés és de tots, on no hi sobra absolutament ningú, on cap tothom i on l'objectiu final és per a tothom».

També va reivindicar la confluència de diferents corrents dintre de JxSí, amb persones que militaven al PSC, «la gent d'Unió que va entès que el país havia canviat i que no s'havia de regatejar els seus anhels» i persones de Reagrupament, que provenien d'ERC i van fundar un altre partit «estrictament lleial a la causa de la independència» perquè no compartien el pacte per fer president José Montilla.

«Això és garantia que defensarem el que el poble va votar el 27-S. Tenim aquest objectiu, cap altre», va concloure.

Crítica a la CUP

El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, va subratllat al matí que «s'han perdut ja dos mesos» a Catalunya sense govern i «no és per culpa de cap força política espanyola, sinó per la CUP».

En declaracions a una ràdio, Homs va remarcar que es parlava de 18 mesos per assolir la independència, però ara ja vauran de ser 20, «i serà per responsabilitat de la CUP».

En tot cas, va dir que espera no vaver d'acabar la legislatura al Congrés. També va aprofitat per criticar la seva simpatia amb el chavisme, la mateixa que també demostren altres partits com Podem.

En aquest sentit, va assegurar que CDC «té molt clars els límits» i no adoptaran aquest tipus de polítiques per molt que estiguin negociant amb els cupaires un pla de xoc social.