El primer debat televisiu amb els quatre candidats dels principals partits que es presenten a les eleccions del 20 de desembre no va aportar massa sorpreses. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va substituir com va poder un Mariano Rajoy que va ser criticat per la seva absència, que Sáenz de Santamaría va justificar afirmant que «som un equip». La vicepresidenta va resistir bé a les qüestions referents a l´economia però va patir quan el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el president de Ciutadans, Albert Rivera, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, se li van llançar a sobre quan es va parlar de corrupció.

Sáenz de Santamaría va defensar que després de les eleccions generals del 20 de desembre governi la llista més votada davant la possibilitat que PSOE, Ciutadans i Podem acordin «un tripartit de perdedors» per fer fora el PP. «Els sento parlar de bipartidisme. Compte, no sigui que la substitució del bipartidisme sigui un tripartit de perdedors. Mai ha funcionat bé a cap lloc d'Espanya», va advertir la vicepresidenta a Podem i Ciutadans.

Per a Sáenz de Santamaría, el que governi la llista més votada «és la manera fonamental de respectar la voluntat dels ciutadans». Altrament, ho va comparar amb un equip que «guanya la lliga de futbol i sumen punts el segon, el tercer i el quart perquè tot i ser els perdedors, es quedin amb el títol».

«Proposant el discurs de la por, intenten esquivar el tema de la corrupció», li va retreure Rivera en recordar a la vicepresidenta que la qüestió de debat era la corrupció. Rivera va defensar la reforma de la llei electoral perquè hi hagi llistes obertes i circumscripcions per districte, en comptes de províncies, perquè els ciutadans puguin «premiar o castigar» els diputats que més treballen.

«Només si guanya el PSOE sortirà Rajoy de la Moncloa» i «l'únic partit possible per liderar aquest canvi és el PSOE», va explicar el líder socialista. Sánchez li va recitar a la vicepresidenta la llarga llista de tots els delictes dels quals s´acusa a membres del PP i als imputats per Gürtel. A més, Sánchez va tornar a carregar contra el contracte únic que proposa Ciutadans per entendre que suposa l'acomiadament lliure.

Rivera va anunciar que si governa, obrirà el seu Executiu a la «incorporació de gent d'altres partits, del PP i el PSOE». Va defensar que el partit més votat és el que ha de formar govern i que «des de la centralitat, no des dels extrems, és més fàcil posar a la gent d'acord».

Després de reiterar que no està disposat a «donar suport a cap govern d'un altre partit», el candidat de Ciutadans va advocar per «obrir una nova etapa política», si bé va apuntar que «una altra cosa són els pactes d'estat».

Pablo Iglesias va considerar que estant tan a prop de casos de corrupció, el Govern podria haver fet alguna cosa per investigar en lloc d'haver rebut al Ministeri d´Interior l'exvicepresident Rodrigo Rato. «Per deferència i per respecte a la gent que ens està mirant haurien de demanar perdó en un altre to per haver estat el partit de la corrupció», va afirmar el líder de Podem, provocant la dura resposta de Sáenz de Santamaría, que li va retreure que també Podem va tenir una persona que no pagava impostos a les seves files, en al·lusió a Juan Carlos Monedero. Aixi, en un agre intercanvi, Iglesias afirmava «sigues fort, Luis sigues fort» (en al·lusió a Bárcenas), mentre la vicepresidenta responia: «Paga, Monedero, paga».

Sánchez va fer esperar diversos minuts a la resta de contrincants que posaven per a la fotografia conjunta dels participants en el debat a causa d'un problema en el seu micròfon. Tots van mirar els seus rellotges per calcular quant s'estava retardant Sánchez, mentre feien algun gest interrogatiu sobre els motius d'aquest retard.