El president del Govern, Mariano Rajoy, i candidat del PP, va veure des de casa, a Doñana, acompanyat de la seva família, el debat electoral entre la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría i els candidats a la Moncloa del PSOE, Pedro Sánchez, Podem, Pablo Iglesias, i Ciutadans, Albert Rivera.

Fonts del partit van explicar que Mariano Rajoy es va reunir amb la seva dona i els seus fills després dels actes de la jornada a Andalusia i que tenia intenció de veure amb la familia el debat al que havia declinat assistir. En el seu lloc hi va haver la número dos de l'executiu. El candidat va dir en una conversa informal amb els periodistes al Congrés durant la recepció del Dia de la Constitució, que no creu que la seva absència al debat, que organitza Antena 3, li passi factura perquè si ho cregués així, hi hagués participat. El cap de l'Executiu va afegir, a més, que confia plenament en la seva vicepresidenta del Govern. Sáenz de Santamaría, per la seva banda, va explicar que Rajoy no li havia donat instruccions per al debat. Només que no estudiés molt, va dir en to de broma. Mariano Rajoy tindrà un únic debat electoral aquesta campanya, el seu cara a cara amb Pedro Sánchez el dilluns vinent, organitzat per l'Acadèmia de Televisió.

El president del Govern estava previst que dormís ahir a Doñana, segons van informar fonts del Govern, després d'una jornada que va començar amb un míting a Estepona, va continuar a Marbella on va er una visita a un dinar popular que havia organitzat el partit; mentre que a la tarda tenia un altre acte a Algesires.

El candidat del PP, Mariano Rajoy, va advertir que el PSOE, C's i Podem podrien estar tancant acords per governar després de les eleccions del 20 de desembre. «Els espanyols han de ser conscients d'allò que altres poden estar pactant», va dir Rajoy durant un míting a la localitat malaguenya d'Estepona. Va afegir que amb els populars no hi haurà sorpreses i perquè el PP vol pactar amb els espanyols, «aquest és l'únic pacte que ens interessa». El candidat també va insistir que garantiran «la unitat d'Espanya i la sobirania nacional» advertint que «Espanya serà allò que els espanyols vulguin que sigui, visquin a Pontevedra o a qualsevol altre lloc».

Rajoy creu que ha de governar «la força més votada» perquè és el millor exemple «democràcia i de justícia». Va criticar que la resta de candidats parlin més de possibles pactes postelectorals que dels seus programes. En aquest sentit, va manifestar que «altres no se sap què ofereixen ni tampoc què volen perquè mai han fet res. De l'única cosa quer saben parlar és de pactes». És per això que va presentar el PP com la millor opció de govern i va garantir «treball, dedicació i esforç». El candidat va afegir que no es pot defallir en «les polítiques de reformes» que han portat a «la recuperació».

Rajoy no va perdre l'oportunitat de criticar la gestió del govern de José Luis Rodríguez Zapatero assegurant que quan el Partit Popular va arribar al poder es va trobar amb «desequilibris econòmics, inflació i recessió», i va treure pit assegurant que la seva formació va ser capaç de capgirar la situació i de blindar «el sistema públic de pensions, de mantenir els grans serveis públics i de prioritzar i d'atendre les necessitats socials».

Va explicar que seva gestió de futur se centra en quatre grans eixos com la creació d'ocupació, la millora del sistema de pensions i dels serveis públics, la defensa de la unitat d'Espanya i la lluita contra el terrorisme.

Pel que fa a la qüestió territorial, Rajoy va assenyalar que el partit no acceptarà el «trencament». «Som el país d'Europa que porta vivint més anys junt i que fa més temps va aconseguir la unitat nacional» i «Espanya és una nació indisoluble i que així ho seguirà sent durant molts segles». «Espanya serà allò que els espanyols volen que sigui i no el que vulgui una part vulgui sigui a Pontevedra o a qualsevol altres lloc», va manifestar. Finalment, va fer una crida a complir la legalitat. «Els espanyols som iguals i ho seguirem sent en dret, deures i obligacions. No renunciarem a la igualtat dels espanyols per molt que els pesi a alguns». Rajoy va concloure exigint el compliment de la legalitat en clara referència a Artur Mas: «El compliment de la llei afecta tothom, també els governants, començant pel president del govern, pels de les comunitats i també pel de Catalunya, que el que ha de fer és complir la llei».