Podem i Ciutadans van opinar ahir que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va sortir molt tocat del debat a quatre que Atresmedia va emetre per Antena 3 i La Sexta ?dilluns a la nit, mentre que el PP va carregar contra Albert Rivera (C 's) al qual van veure com a «gran perdedor» pels seus nervis i per no aclarir si acceptaria un govern ?tripartit després del 20-D. El debat va deixar moltes reaccions de la ?majoria dels partits que concorren a les eleccions i, per descomptat, dels líders de PSOE, Ciutadans i Podem, però també la del mateix cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, que no hi va participar i va delegar en la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.

Els líders del PSOE, Ciutadans i Podem que, igual que dilluns durant el debat van retreure a Sáenz de Santamaría que Rajoy no hi participés, ahir van tornar a criticar que el president del Govern i cap de llista del PP a les eleccions generals del 20-D veiés el debat a Doñana i, per això, van situar els populars com els perdedors d'aquest. Sánchez es va veure com un «humil guanyador» i va carregar contra el líder de Podem, Pablo Iglesias, per pretendre «esgarrapar» vots al PSOE quan «clarament sap que no guanyarà les eleccions», i Iglesias i Rivera van carregar principalment contra el PSOE.

Rivera, que també va al·ludir al PP, va assegurar que la «vella esquerra» i la «vella dreta», el PSOE i el PP, respectivament, van sortir «molt tocats» del debat a quatre, i va criticar l'absència de Rajoy. El líder de la formació morada, Pablo Iglesias, es va mostrar satisfet del seu paper en el debat, després del qual creu que la idea de remuntada del seu partit «s'ha consolidat definitivament», i es va referir principalment a la intervenció de Sánchez, que va quedar, al seu parer, «fora de la cursa electoral».

Rajoy es pronuncia

Per la seva banda el PP, que va oferir una roda de premsa a la seu de Gènova per valorar el debat, va valorar que el «gran perdedor» va ser Rivera, que a més d'estar «molt nerviós» no va saber «desmuntar les tres qüestions que té pendents», entre elles de si és capaç de participar en un tripartit. Per als populars, Rivera va mantenir la incongruència de presentar-se com a garant de la unitat d'Espanya al mateix temps que defensa que Artur Mas hauria de representar Catalunya en el Consell de presidents autonòmics que proposa com a cambra legislativa per ?substituir el Senat.

Rajoy també es va referir al debat a través del seu compte de Twitter, i va afirmar: «El debat va estar molt bé i el va guanyar, com tots vostès saben, Soraya Sáenz de Santamaría». També, en declaracions als periodistes a la seva arribada a la residència de gent gran San Juan de Dios de Sevilla, el candidat del PP a la reelecció es va referir a la seva absència i va dir que podia haver-lo guanyat o no, però que «l'important és que tenim un debat a dos dilluns que ve», en referència al seu cara a cara amb Pedro Sánchez. No va voler referir-se als tres candidats a la presidència del Govern que van debatre amb la vicepresidenta, Pedro Sánchez, Albert Rivera i Pablo Iglesias i es va limitar a dir que «cadascú va fer el que va poder».

Opinió de Duran i Homs

També es van pronunciar sobre el debat el candidat d'Unió a les eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, i el cap de llista de Democràcia i Llibertat (DIL), Francesc Homs. Duran i Lleida va acusar PP, PSOE, Podem i Ciutadans d'incórrer en un «dèficit democràtic terrible» per no haver permès a Unió participar en el debat, en el qual segons la seva opinió «la que va perdre va ser Catalunya». Homs va lamentar el «pòquer anticatalanista» del debat dels quatre candidats, que van oferir una «col·lecció de 'nos'», del «més castís» al «més condescendent», que deixa als catalans «votar» perquè «continuïn pagant» a Espanya.