El cap de llista de Democràcia i Llibertat (DiL) al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, va manifestar ahir que és "de manual" que les pensions estaran "més garantides" en una Catalunya independent i va afegir que negar això és "com negar la força de la gravetat". Acompanyat del número dos per Barcelona, Carles Campuzano, a més de la vicepresidenta de la Generalitat en funcions, Neus Munté, Homs va oferir ahir una conferència sobre les pensions a una aula de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, en la qual va reivindicar DiL com la força de "canvi estructural" per a Catalunya davant del "bipartidisme de quatre" de PP, PSOE, C's i Podem.

El cap de cartell de DiL va advertir que és "mentida que tots els espanyols són iguals" perquè, tal com va raonar, no tots gaudeixen del mateix poder adquisitiu, ja que els catalans cobren les mateixes prestacions que altres espanyols tot i que a Catalunya "el preu d'un lloguer o del cistell d'anar a comprar és més alt". A més, en al·lusió a Podem, va denunciar que "alguns critiquen" aquest situació "però no fan res per canviar-ho a fons i com a molt plantegen un referèndum". "Un referèndum és la solució a les pensions?", es va preguntar.

L'exconseller de Presidència va explicar que les pensions depenen de les cotitzacions dels treballadors i que Catalunya és un dels territoris amb més activitat econòmica, cosa que garanteix, en la seva opinió, que es podrien pagar les prestacions en una Catalunya independent i fins i tot podrien ser més elevades. "Les pensions estarien més garantides, és de manual, negar això és com negar la força de la gravetat", va remarcar el candidat, que va assegurar que defensar aquesta posició no és fer "demagògia", sinó propugnar "el canvi estructural" que, al seu parer, Catalunya requereix.

En canvi, va descartar que a Espanya hi hagi partits que apostin per un "canvi estructural" per Catalunya i va advertir que el que pot succeir el 20-D és que es canviï "el PP per Ciutadans i el PSOE per Podem", formant així un "nou bipartidisme".