El president del govern i candidat del PP a les eleccions generals del 20D, Mariano Rajoy, va criticar ahir les propostes que defensen PSOE i Ciutadans, com el federalisme o "liquidar pobles", respectivament, i va afirmar que el seu partit, en canvi, està dedicat "al que realment importa" als espanyols.

"Nosaltres no estem ni per modificar Senats, ni per liquidar pobles, ni per federalismes, ni simètrics ni asimètrics. Estem per allò que importa a la ciutadania", va proclamar ahir Rajoy des de Saragossa, durant el míting més multitudinari que ha celebrat fins ara el PP, que va aplegar unes 2.000 persones.

Rajoy va advertir que, entre els seus rivals, hi ha els que volen convertir el Senat "en no sé què", volen "liquidar pobles i diputacions" "i no se sap" què volen fer "amb la gent", en clara al·lusió a Ciutadans. Altres estan, va apuntar, en el federalisme asimètric, "que ningú sap què és", va afegir, en referència al PSOE. I finalment hi ha "els que ho volen derogar tot", va finalitzar Rajoy, pensant en Podem. Davant de tot això, el president estatal va defensar que el PP parla "del que interessa els ciutadans", com per exemple la garantia dels serveis públics.

El cap de l'executiu va apel·lar ahir una altra vegada a la seva experiència i la del seu partit davant la inexperiència dels seus rivals. En aquest sentit, va defensar que per governar "s'ha de tenir fons, fonaments, coneixement i algun tipus d'experiència", a banda d'insistir que quan es governa cal "solvència, certesa i competència", però, sobretot, "sentit comú". "Aquestes coses tan senzilles i normals que ens agraden tant", va apuntar.

D'altra banda, el president del Govern espanyol va prometre que si governa al 2016 activarà una reforma del sistema de finançament que "tingui en compte les diferents peculiaritats de cada comunitat". Malgrat que el sistema s'havia d'haver reformat per llei el 2014, Rajoy va assegurar que al 2016 el seu govern "començarà a parlar" amb "totes i cadascuna de les comunitats autònomes" de manera "bilateral però sempre dins del Consell de Política Fiscal i Financera", per fer un model que "es farà amb consens i acord de tots". Rajoy va defensar des de la capital aragonesa "el món rural" i el patrimoni cultural i històric d'aquesta comunitat autònoma.

"Tot és possible"

També ahir, Rajoy es va mostrar optimista en un acte a Mallorca i va considerar que el PP pot tenir "una gran victòria" el 20 de desembre. "Pot haver-hi alguna sorpresa", va advertir, tot recordant que el PP és un partit "fort" que compta amb "estructura, ganes i il·lusió".

Malgrat admetre un cert desgast després d'haver pres mesures "difícils i complexes", Rajoy va confiar que els espanyols s'adonin que el govern "ha fet el que havia de fer". En aquest sentit, va criticar la resta de forces polítiques perquè "ningú" va ajudar el govern l'any 2012, quan va agafar les regnes del país, i en canvi ara tots tinguin "idees brillants". "Jo també en tinc per al futur", va advertir.