La Junta Electoral Central (JEC) va acordar ahir ampliar el temini per sol·licitar el vot per correu fins avui , 11 de desembre, dins l'horari habitual de les oficines de Correus. En la seva resolució, la JEC estima la sol·licitud presentada pel PSOE perquè s'ampliï el termini, a causa de l'acumulació de dies festius en les dates finals per demanar el vot anticipat.

De la mateixa manera, la Junta va acordar allargar fins al proper dilluns, 14 de desembre, el termini de què disposa l'Oficina del Cens Electoral per remetre la documentació electoral a tots aquells que l'hagin sol·licitat.

Aquest acord es va transmetre a totes les juntes electorals provincials, per tal que en tinguessin coneixement i ho poguessin transmetre a les juntes de zona.

En les darreres convocatòries electorals, el vot dels residents a l'estranger és el que més polèmica ha generat. Els problemes tenen l'arrel en la llei electoral espanyola que va aprovar el PSOE el 2011 amb el suport de PP, CiU i PNB, a la qual s'han de sumar els tradicionals retards de correus.

Aquesta reforma legal exigeix als espanyols emigrats estar inscrits en el consolat abans de l'1 d'agost per poder votar a les generals del 20-D i, un cop registrats, han de demanar el vot per avançat, és a dir, comunicar expressament que volen exercir el seu dret a vot per tal que els enviïn les paperetes a casa.

Un dels problemes que s'hi afegeixen és que, molt sovint, el consolat no està a la mateixa ciutat on resideixen, fet que implica que els propis electors s'hagin de fer càrrec de les despeses de desplaçament i de l'enviament certificat que transportarà el vot fins a la mesa electoral.

Abans d'aquesta reforma, l'enviament de paperetes es feia automàticament a totes les persones que estaven censades en el consoltat. A més, es va restringir el dret de vot a les municipals només als espanyols que resideixen a l'estranger de forma temporal.

A les generals de 2008, abans que s'instaurés aquesta reforma, van votar 383.016 dels 1.201.433 de espanyols que vivien a l'estranger. El 2011, ja amb la reforma en vigor, la xifra es va reduir fins als 73.294 sufragis.