L'exlíder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va advertir ahir que «a Catalunya la biologia no va a favor de l'Estat, perquè a la gent l'enterren amb la senyera i la bategen amb l'estelada». En una entrevista a Antena 3, Rubalcaba advertia així que sense una oferta de l'Estat que acabi amb l'ascens de l'independentisme sociològic, la ruptura serà només una qüestió de temps.

Per aquest motiu, va criticar durament la proposta de referèndum llançada pel líder de Podem, Pablo Iglesias. En la seva opinió, algú que aspira a ser president d'Espanya no pot defensar el dret a decidir dels catalans: «Si a Catalunya li dónes dret a l'autodeterminació votarà tantes vegades com sigui necessari fins a aconseguir la independència. I després vindrà Euskadi, i després Galícia, i ens convertirem en l'únic estat del món que estarà permanentment qüestionant la seva pròpia unitat», va assenyalar.

Rubalcaba va recordar que, segons la Constitució, la independència no la poden decidir els catalans, sinó tots els espanyols. «Iglesias proposa el dret a l'autodeterminació, que vol dir que una comunitat pot decidir lliurement si es queda a Espanya, i això és un disbarat que posa en risc l'estabilitat del país. Quan es para això Els dónes un any I si en quatre anys ho tornen a demanar, què Diem que no I Euskadi I Galícia», es va preguntar.

Tot plegat, va considerar que és «un triomf del sobiranisme», perquè els que rebutgen el dret a l'autodeterminació tindran «menys força». Va reconèixer, però, que l'independentisme «ho ha fet bé» en la mesura que ha anat augmentant el seus suports, i va reconèixer que això, en part, també és responsabilitat d'Espanya, que no ha fet una oferta política a Catalunya. Per a ell, la solució és que els catalans puguin votar dins del marc constitucional i sobre una oferta de l'Estat, mai sobre la independència.