El cap de llista al Congrés de Democràcia i Llibertat per Girona, Jordi Xuclà, va assegurar ahir que el "vot útil sobiranista" al seu partit servirà per "guanyar la partida" a formacions com Ciutadans, que "defensen acabar amb el model de país d'èxit dels últims 35 anys" i per

frenar "la marca blanca del PP". "Ningú no es pot despistar, el 27 de setembre vam fer un pas molt important però encara hi ha molta feina. A Catalunya hi ha un dilema: o guanya el sobiranisme perquè hi ha hagut un triomf de la coalició a les urnes, o guanya Ciutadans", va afirmar el candidat des de Banyoles, on va visitar el Museu Darder acompanyat de la consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau.

En aquest sentit, Xuclà va advertir que una victòria de Ciutadans no només "suposaria deixar el procés tocat", sinó també "acabar amb la cohesió de Catalunya per part d'un partit que es posa al servei de la tribuna del Bernabéu, amb la targeta sanitària de la Generalitat o amb el model d'immersió lingüística". Per això, el candidat de DiL va assegurar que per "parar els peus" al partit que lidera Albert Rivera, cal una gran participació ciutadana en les eleccions del 20-D. "Amb la participació a les urnes guanyarem", va dir el polític gironí.

D'altra banda, Xuclà va destacar també que Catalunya "necessita amb urgència" un govern que "es pugui defensar de les contínues agressions de Madrid". "Tot el que tenim entre mans no es pot fer amb espontaneïtat sinó amb mètode, i ara hi ha una cosa que es diu mètode Mas, que va funcionar el 9-N i també el 27-S", va defensar el candidat, que va afegir que, aquest mètode és necessari per "carregar-nos de raó i demanar un referèndum d'autodeterminació de Catalunya". "Només tenim una arma pacífica i democràtica, no tenim ni el tribunal constitucional ni els policies que investiguen fent joc brut, tenim el vot secret en una urna" va afirmar. Xuclà també va visitar la fira de Nadal de Figueres, acompanyat del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, entre altres.