No tindran un disgust com a les autonòmiques?

Bé, hem de comptar que som una coalició i això amplia la nostra base. Gent que en altres eleccions optava per Podem, ara té clar que som nosaltres. Gent que votava ICV, també. Gent ecologista, igual. I gent que no votava cap dels anteriors per allò del "vot útil", ara també veu que ens pot votar.

Ara resulta que CDC vol pactar un referèndum amb Madrid.

Sí, és curiós, oi? (somriu). Ara ens dóna la raó a nosaltres, que mantenim que en política sempre s'ha de dialogar, i fins el final. I CDC no ha volgut dialogar fins el final, ha volgut fer passos endavant que en realitat no ens estan portant enlloc. Ara CDC se suma a la nostra proposta d'un referèndum, i segurament altres formacions acabaran acceptant-ho. Igual que canvia CDC poden canviar d'altres.

Vostès van ser criticats, per realitzar aquesta proposta.

Millor que hagin rectificat i que ens donin la raó. Primer et sobta una mica, però després dius "benvinguts al club".

Vostè és independentista?

No sóc independentista, però considero que el més important de tot és el dret que les persones puguin decidir i que tots ens puguem expressar. Personalment m'agrada estar en un estat plurinacional, però la gent ha de tenir l'opció de decidir si Catalunya ha de ser estat propi o ha d'estar dins d'un estat plurinacional. Amb el reconeixement que Catalunya és una nació, per descomptat. I no només nosaltres, hi pot haver altres pobles d'Espanya que vulguin decidir què volen fer.

Un federalisme, vaja.

El federalisme és una opció que he defensat des que era molt jove. I la continuo defensant.

I en Mas, és independentista?

Crec que no. Crec que en el fons Convergència i la gent que vota Convergència no és del tot independentista. El que passa és que les circumstàncies els hi han portat. El mal govern del PP, i inclús abans de governar perquè ja feien campanya contra l'estatut, ha empès gent a l'independentisme. De fet conec força votants de Junts pel Sí que no són independentistes, però que així volien fer més pressió a Madrid.

Per què tinc la impressió que no es refia de Democràcia i Llibertat?

No és que no me'n refiï, és que han donat molts de tombs. Representen una opció més conservadora i més tradicional, una opció que no sempre prioritza les persones. Han volgut seguir el model suec però no ho han fet gaire, sobretot no l'han seguit pel que fa a la corrupció.

Què suposaria un nou govern del PP?

Un desastre total. No vull plantejar-me'l de cap manera. Han de guanyar les esquerres, i després ja veurem qui i com governa. Les enquestes estan donant al PP una majoria molt minsa, per això repeteixen que ha de governar qui assoleixi més vots. Però les coalicions i pactes són perfectament factibles si són legítims. I a més és honest i és bo. El millor, tant per a Catalunya com per Espanya, és que no torni a governar el PP.

Veu un tripartit Podem-PSOE-C's per desbancar el PP?

Podem, i En Comú Podem, amb el PSOE, crec que sí. I ho trobaria inclús necessari. Ara bé, amb C'S ho veig molt difícil perquè els considero de dreta-dreta. És més, temo que facin coalició amb el PP. Seria un desastre, però podria passar. Ara bé, les aliances s'han de basar en programes, si C'S acceptés alguns punts que per nosaltres són innegociables, per què no? No sé, hem d'anar a treure el PP, però C's no és de cap manera la solució.

És que el PSOE és d'esquerres?

Tradicionalment ha sigut d'esquerres, i ha legislat des de l'esquerra. Però cal reconèixer que econòmicament no ha sigut sempre un govern d'esquerres. És socialdemocràcia, i ja se sap que la socialdemocràcia oscil·la entre el centre i l'esquerra i a vegades ben bé centre. No sempre s'ha comportat com un partit d'esquerres, però voldria seguir comptant-lo dins l'esquerra per poder pactar tot el que necessitem per anar millor.

Pablo Iglesias és només un personatge mediàtic?

No, el que passa és que pel fet d'haver fundat un nou partit fa la sensació que no té prou solvència. Però tots fem sempre política, i l'Iglesias ja en feia quan era professor, com en feia jo quan era professora. La gent de En Comú Podem hem estat lluitant molt temps en plataformes ciutadanes, o sigui que hem estat fent política

Per què el votant d'esquerres espanyol hauria de votar Podem i no Izquierda Unida?

S'haurien d'haver ajuntat a l'Estat espanyol, igual que hem fet nosaltres a Catalunya.

Com està ara Catalunya?

Bastant paralitzada. No tenim president, i tots els esforços es dediquen a arribar a un pacte amb la CUP. El Parlament funciona per inèrcia, no perquè s'hi treballi. Esperem que el 20-D el desbloquegi una mica.

El govern que hi ha ara a Barcelona és el que vol per a Catalunya i per a Espanya?

Sí, perquè a més del que fa, no representa un grup determinat sinó tot un conjunt de gent.

No té la sensació d'estar lluitant contra molins perquè els catalans són conservadors de mena?

Sí que la catalana és una societat bastant conservadora, però jo diria que en aquests moments ho és la societat europea en general. La veritat és que em posa els cabells de punta tot el conservadorisme que hi ha a Europa. Potser no pensem gaire en la història, en tot el que ha passat a Europa i el que pot arribar a passar d'aquí a un temps.