General, el saludo amb un "bon dia" o amb "a la orden de vuecencia"?

Bon dia, per favor. He exercit 50 anys la professió militar i la recordo amb molt afecte, però és passat. Actualment sóc un ciutadà civil, un ciutadà que conjunturalment i per una sèrie de raons està en política.

Pot ser un handicap la seva poca experiència en política?

Potser no he tingut experiència política personal, però he estat treballant amb tres presidents del govern d'Espanya, he viscut la política molt de prop, he estat amb ells al cotxe i a l'avió, he viscut al seu costat episodis importants.

No creu que en aquest país es desconfia d'un polític que hagi sigut militar?

Jo crec que no, els ciutadans sabem bé el que són els militars, gent que té virtuts i defectes, com tothom. Miri, a Girona n'hi ha molts que van ser soldats meus, i estic segur que em votaran perquè em coneixen i saben com sóc. Jo sempre els deia: no us instrueixo perquè doneu la vida per la pàtria, us instrueixo perquè feu que la doni l'enemic de la pàtria.

Hi ha molt de polític xusquero?

La paraula no m'agrada gaire perquè és pejorativa per als militars de baixa graduació

Em referia a polítics que han escalat no per mèrits sinó a força de persistir.

Miri, en Suàrez em deia, "Yo soy un chusquero de la política". I en canvi ha sigut per mi el millor president que hem tingut, i el més demòcrata, i el més estimat, i el més proper a la gent. A mi el que no m'agrada són els polítics professionals, que es fiquen de jovenets a les joventuts d'un partit i van escalant, escalant, fins que obtenen un bon càrrec. La nostra democràcia, la que va néixer el 1978, era bona, però ha anat degenerant fins a una partitocràcia. Si es refereix que en la política hi ha molta gent que no hauria de ser-hi, llavors hi estic d'acord.

Fa una mica de vertigen saber que poden guanyar les eleccions?

Al revés, a mi em provoca alegria. M'agrada molt parlar amb la gent, i el que percebo és que està marejada, farta de tants canvis. Primer van votar CiU i ara Unió ja no hi és. Va quedar CDC i ara es diuen Democràcia i Llibertat. La resta de partits, també amb els seus embolics... La gent vol polítics que es preocupin dels seus problemes. I el missatge de Ciutadans els arriba, ens veuen gent normal, per això li deia que la possibilitat de guanyar provoca alegria, gens de vertigen.

Què suposaria un nou govern del PP?

No ho sé, però segur que no aniríem bé, perquè seria més del mateix. S'ha d'il·lusionar la gent. A més, ha sigut amb el govern de Rajoy que l'independentisme ha passat del suport d'un 12-15% de la gent a tenir-lo del 47%. Per tant, s'ha de fer una nova transició, des del centre. Crec que el centre pot aglutinar la majoria que permeti aquesta nova transició.

Però si precisament s'acusa Ciutadans de ser un nou PP.

Doncs ens diferenciem en moltes coses, per començar nosaltres volem acostar l'administració al ciutadà. A més, no tolerem la corrupció, qualsevol persona que sigui imputada, de moment ha de deixar el càrrec. Quan em van proposar formar part de la candidatura vaig deixar clar que si qualsevol del nostre partit fica la mà a la caixa, al segon següent jo foto el camp. També apostem per la separació clara de poders, no pot ser que el poder judicial estigui a les ordres dels polítics, que són els qui els elegeixen.

Pactaria amb Podem per evitar un nou govern del PP?

Mai. És que no pactarem amb ningú. Si guanyem, governarem. Si no guanyem hem de facilitar la governabilitat, llavors presentarem les nostres propostes al candidat que tingui opcions de governar. Però no estaríem al seu govern.

General, se li suposa el valor a un president que no va als debats?

No m'agrada gens, i no vull dir la paraula que mereix perquè tinc respecte per les persones. Un president ha de donar la cara, com un general ha d'anar al front.

Com defineix la situació actual a Catalunya?

Miri, el que és avui Catalunya es deu en bona part a gent que va venir de fora i va treballar com bèsties, gent que estima Catalunya amb bogeria i se sent catalana encara que parli amb accent andalús. Hem d'aconseguir anar de nou plegats i fer que hi hagi il·lusió de continuar dins d'Espanya. Un president català al Govern espanyol pot aconseguir fer renéixer la il·lusió d'anar junts, que és sempre millor que cadascú pel seu compte.

Algunes veus han demanat que segons com, intervingui l'exèrcit.

No no no no, el que val és treballar bé des del govern de Madrid. Els independentistes estan parlant d'una quimera que no s'aguanta per enlloc. N'han fet una qüestió de fe.

Però no és lícit i democràtic pretendre decidir-ho en referèndum?

La democràcia ha d'estar sempre sotmesa a l'imperi de la llei, així és a pertot. Totes les forces, inclosos els comunistes i els nacionalistes, van pactar una Constitució que ens ha portat el període de pau més llarg que mai ha tingut Espanya. El que hem de fer és recuperar la concòrdia que els darrers anys hem perdut. Jo sóc optimista, estic segur que amb el sentit comú i el seny que sempre hem tingut els catalans, ho aconseguirem.