Adéu a la majoria del PP?

Espero i desitjo que no. No per egoisme sinó perquè considero important que hi hagi estabilitat política, i una àmplia majoria la garantiria. I més del PP, que ha sabut capgirar la situació econòmica que va rebre heretada del PSOE. Ens ha costat molt capgirar la situació i seria una llàstima tirar per la borda la feina feta dels darrers quatre anys.

Ciutadans és la nova dreta?

Ells mateixos es qualifiquen de centre-esquerra, no seré jo qui els contradigui. El problema és la seva ambigüitat davant certs temes i en alguns missatges, que crea confusió entre la gent, que creu que és un partit de dreta o centre-dreta. Però el seu ideari diu clarament que és de centre-esquerra.

Creu possible de debò un tripartit a Madrid format per C's. PSOE i Podem?

Aquest és el risc que correm en aquests moments. No és cap novetat, ja hi ha hagut tripartits així en algun parlament autonòmic i en algun ajuntament on han fet fora la llista més votada, sobretot si aquesta era del PP. I pel que diuen sembla que l'únic objectiu que tenen en aquestes eleccions és fer fora del govern el PP, per tant el perill hi és.

Firmaria el que fos per treure un sol diputat a Girona?

El que fos no ho firmaria mai, hi ha línies vermelles que no es poden creuar.

Era una manera de dir que ho té pelut.

L'objectiu de la campanya és arribar a com més gent millor, explicar de primera mà als ciutadans quin és el nostre programa i quina ha sigut la meva feina al llarg dels darrers quatre anys, que no ha sigut només representar els votants del PP sinó tots els gironins i els seus interessos. Per exemple, desencallant el desdoblament de la N-II, fent arribar a Girona l'alta velocitat, construint la sortida de l'autopista a Figueres Nord, el pont sobre el Ter a Girona, camins de ronda, la Biblioteca Carles Rahola de Girona...

Què té d'especial la demarcació de Girona que és tan difícil per al PP?

Moltes coses especials, i totes bones (riu). Ara, el perquè de la seva pregunta no el conec, sempre ha sigut així. Però crec que cada vegada hi ha més gent que perd la por a dir el que pensa, a defensar el projecte del PP. La família del PP gironí és àmplia, unida i té molt clar allò que defensa. Entre altres coses que he esmentat defensar amb fermesa que Catalunya continuï formant part d'Espanya sense que ningú ens faci escollir si ens sentim catalans o espanyols.

Les voltes que dóna la vida. Criticaven Mas per no presentar-se als debats, i ara no s'hi presenta en Rajoy.

El senyor Rajoy encapçala la candidatura del partit. El senyor Mas vol ser president i anava de número 4, la diferència és notable. No és la mateixa situació. Mariano Rajoy no s'ha amagat en cap moment.

El ministre Fernández Díaz declarava que excepte la unitat territorial, tot es pot discutir. Què estaria disposada a cedir per arreglar el conflicte català?

El Govern de la Generalitat no ha tingut ni respecte institucional ni lleialtat. S'ha vist amb el FLA, que el govern d'Espanya fa un esforç per ajudar Catalunya a pagar uns proveïdors, i el govern català en lloc d'agrair-l'hi, amenaça i insulta. Estic d'acord amb el ministre, la unitat d'Espanya és innegociable. El que ha de ser Espanya ho hem de decidir entre tos els espanyols, ni tan sols és cosa del president Rajoy. Pretenen que Rajoy doni una cosa que no depèn d'ell, sinó dels espanyols.

Però què estaria disposada a negociar?

Efectivament creiem necessari parlar d'un nou model de finançament per a totes les CA, no només per a Catalunya. I hem de defensar un bon finançament per a la nostra, que és Catalunya.

Ja que coneix tan bé el ministre d'Interior: li ha presentat mai l'àngel Marcelo, el que ajuda a aparcar cotxes?

Sincerament li haig de dir que no, i això que efectivament tinc molt bona relació des de fa molts anys amb tota la família. Però no he arribat a aquest espai tan íntim.

Què passa amb el procés si a Catalunya no guanyen els partits sobiranistes en aquestes eleccions?

No tots els partits no sobiranistes són el mateix. Els votants han de saber que si donen suport a Podem -es digui com es digui aquí- estan donant suport a un referèndum sobre l'autodeterminació. Si vol un referèndum no puc considerar que tingui res a veure amb el que jo defenso. Dit això, el 27-S els resultats van ser molt clars: ho van presentar com un plebiscit i el van perdre amb electors, que és el que compta. A Catalunya hi ha més gent que no vol la independència que al revés.

Però ara CDC està disposada a pactar el referèndum amb l'Estat.

(Riu) És una forma de no perdre tants vots com diuen els sondejos que perdran. Per favor, no es pot votar a Barcelona una desconnexió i ara anar a Madrid dient que volen negociar! El que estan fent els partits independentistes és generar frustració entre la gent, ja veurem després com la canalitzen.

No és el PP qui està desconnectat de Catalunya?

Estem més connectats que mai a Catalunya i estem al costat dels catalans i catalanes. No s'ha de confondre entre Govern català i poble català, que és molt divers i plural.

Hi ha por, a Catalunya i Girona, a dir «sóc del PP»?

No sé si definir-ho com a por, però és cert que així com dir que ets d'altres partits està de moda, ser del PP no té aquesta connotació. Però cada cop hi ha més gent ens dóna suport obertament.