El candidat del PP a la Presidència del Govern en les eleccions de diumenge, Mariano Rajoy, va ser agredit per un jove de 17 anys quan passejava per la seva ciutat natal, Pontevedra, una acció que va ser qualificada d'intolerable i inacceptable en democràcia per tota la classe política de forma unànime. Com és habitual en les campanyes electorals, el president del Govern estava saludant i fent-se fotos amb els simpatitzants que se li anaven acostant mentre el seu equip de seguretat es mantenia en un discret segon pla.

El jove es va col·locar tranquil·lament al seu costat com un simpatitzant més escoltant les paraules de Rajoy fins que, per a sorpresa de tots, li va llançar un cop de puny amb totes les seves forces a la zona de la templa. El cap de l'Executiu va perdre les ulleres, que es van trencar, i al seu rostre va quedar una marca clarament visible fruit del fort cop.

Malgrat l'enrenou inicial, el jove va ser reduït, no sense abans agredir també un dels escortes del president del Govern. Va ser tret del lloc emmanillat per la Policia sota l'acusació d'atemptat a l'autoritat. Tot i l'ensurt, Rajoy va continuar la passejada sense ulleres i després va viatjar fins a la Corunya per a un nou míting de campanya.

Poc després de difondre's l'atac, el Rei i tots els candidats a la Presidència del Govern van expressar la seva condemna o van trucar-li per telèfon per interessar-se pel seu estat. Bona part dels missatges de suport es van produir des dels mítings del penúltim dia de la campanya, quan els candidats van anar coneixent la notícia.

Solidaritat que li va enviar el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de míting de campanya a Múrcia. El candidat del PSOE va oblidar el dur duel dialèctic de dilluns passat en el debat «cara a cara» i no va dubtar a condemnar l'agressió sense pal·liatius. «Vull condemnar l'agressió intolerable que ha patit Mariano Rajoy. La violència mai està justificada. El meu rebuig absolut», va proclamar.

Després, el PSOE va fer públic un comunicat per reprovar un fet «absolutament injustificable» que, això sí, va considerar «puntual i aïllat dins d'una campanya electoral».

També els candidats de Ciutadans, Albert Rivera; de Podem, Pablo Iglesias, i d'IU, Alberto Garzón, li van enviar missatges. Rajoy va agrair «de cor» les mostres d'afecte i solidaritat que va rebre i va deixar clar que malgrat l'incident seguirà treballant en la campanya com fins ara.

Rebuig a internet

També el candidat d'UPyD, Andrés Herzoz, va expressar la seva condemna per l'agressió al seu compte de Twitter. «Res pot justificar la violència», va alertar. Les xarxes socials també es van omplir de missatges de rebuig. Per exemple, Podem, a través del seu compte a Twitter, va condemnar l'agressió i va assenyalar que en democràcia «no hi ha cabuda per a la violència», expressió usada també en un tuit per Íñigo Errejón.