El candidat número dos d'ERC, Joan Tardà, es va mostrar partidari que existeixi «una milícia republicana» en una hipotètica Catalunya independent en lloc d'"un exèrcit convencional».

En una xerrada organitzada per les joventuts d'ERC, les JERC, amb estudiants a la sala d'actes de la Facultat d'Econòmiques de la UB amb el lema «Que no et treguin la veu», Tardà es va pronunciar sobre qüestions que, segons va admetre, encara són objecte de debat dins l'independentisme, com per exemple si amb un eventual Estat propi Catalunya ha de tenir o no exèrcit.

«Crec -va afirmar Tardà a preguntes dels estudiants- que no tindrem un exèrcit convencional, estic convençut que amb una milícia republicana en tindrem prou».

També va reflexionar sobre els drets bàsics que la «futura» 'constitució catalana' hauria de recollir, i ha considerat que, en la conjuntura econòmica actual, «serà difícil constitucionalitzar el dret al treball com a dret subjectiu, cosa que ens obligarà a fer-ho amb una renda garantida de ciutadania».

Segons Tardà, «proclamar i construir la república no seran flors i violes, però és molt més fàcil que canviar la monarquia espanyola, perquè allà no canviarà res, haurien de tornar a néixer i això no pot passar».

Va augurar que Podem «traurà un bon resultat» en aquests comicis, però ha advertit que «fins a tenir la majoria requerida per a un canvi constitucional haurien de passar tants anys que potser Catalunya ja hauria desaparegut com a tal».

En conseqüència, va afegir, «es tracta que els independentistes tornem a guanyar a les urnes» i «per part d'ERC anem directes» a l'objectiu de guanyar: «ara es tracta que siguem molts per parir la república perquè tenim 'puta' pressa».

El cap de llista d'ERC a les eleccions, Gabriel Rufián, va demanar als catalans que no es deixin «enganyar» per promeses com la d'un referèndum, i es va preguntar: «Si aquí ja hi ha una majoria de canvi a favor d'una república per què hem d'esperar que també n'hi hagi a Espanya?».

Rufián va posar en dubte que Podem «pugui realment» complir el compromís de convocar un referèndum per no disposar de suficient majoria al Congrés dels Diputats.