La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va cridar ahir a la participació en les eleccions de diumenge tot assegurant que «una victòria independentista és una empenta immillorable a l'acord que arribarà» entre Junts pel Sí i la CUP. En el míting final d'ERC a Girona, celebrat al Palau Firal, Rovira va garantir que el seu partit està disposat a arribar als consensos que facin falta perquè tenen el mandat «democràtic i legal» per construir la República Catalana. La dirigent republicana va apel·lar al vot de tots els independentistes perquè aquest diumenge es pugui dir que «a Catalunya ha guanyat la independència per quarta vegada», igual que va passar a les europees, municipals i el 27-S.

Després que la CUP hagi fet una crida a l'abstenció, ERC està aprofitant aquests darrers dies per fer una crida a tots els independentistes perquè vagin a votar. El cap de llista al Congrés, Joan Tardà, ho va tenir clar: «Qui dropegi, qui no vagi a votar, si guanya l'unionisme se n'anirà a plorar en silenci darrera una porta». El candidat va lamentar que la «democràcia espanyola low cost no hagi estat capaç d'encarar els reptes de la crisi del capitalisme», i va defensar una «revolució democràtica» cap a una república catalana «de tothom i per a tothom».

En aquesta mateixa línia es va manifestar el jutge Santiago Vidal, candidat al Senat, que va considerar que la independència és la única sortida, ja que la reforma de la Constitució no la veu factible. «Maquillaran una mòmia embalsamada des del 78 i ens faran creure que està viva. Nosaltres, entre milers de pares i mares, parirem una nena, que serà la més formosa de tota Europa, i quan surti cridarà amb el puny ben alt visca Catalunya lliure!», va exclamar. Després de les denúncies als ajuntaments indepenentistes, Vidal va alertar que «els acusen de contubernio, d'haver-se posat d'acord, de manera que estem tornant a una època anterior al 1977». Un cop més, Vidal va treure pit i va indicar que ERC no té cap alt càrrec processat per corrupció, mentre que el PP en té 219, el PSOE 67 i Unió, onze. «De Democràcia i Llibertat faig un no comment, perquè en aquesta campanya hem decidit no fer-nos mal, perquè estem treballant junts per un objectiu comú i estic segur que els companys de la CDC actual volen deixar enrere aquesta motxilla que han portat tant de temps», va indicar.

La cap de llista per Girona, Teresa Jordà, es va mostrar molt animada i va assegurar que els sobiranistes impulsaran «un procés democràtic gegant i il·lusionador, popular, nou, una cosa que començarà de zero i serà inclusiva, oberta, orgàsmica», va afirmar. Després d'una legislatura al grup mixt, Jordà es va mostrar satisfeta perquè, molt probablement, ERC aconseguirà ara grup parlamentari propi i per tant tindrà més temps i recursos per exposar les seves idees. El seu número 2, Joan Olòriz, va defensar que la política republicana és «transversal i solidària», i que per aconeguir el canvi «social, econòmic i ecològic» cal aconseguir la pròpia sobirania. Finalment, el candidat al Senat, Jordi Martí, va advertir que no es pot deixar el relat de Catalunya en mans de Ciutadans o Podem.