El Jutjat d'Instrucció número 1 de Pontevedra, en funcions de guàrdia, va acordar l'internament en règim tancat del menor detingut ahir per agredir al president del Govern, Mariano Rajoy.

El jove serà internat al centre que la Xunta determini per un període màxim de sis mesos, sense perjudici que per part del Jutjat de Menors de Pontevedra es pugui deixar sense efecte abans la mesura o acordar la seva pròrroga, segons van informar fonts del Tribunal Superior de Justícia de Galícia.

La decisió es va conèixer després que el menor hagués passat gairebé onze hores en dependències judicials, a les quals va ser conduït des de la comissaria de Marín, on va passar la nit després de ser detingut després de propinar-li un fort cop de puny al president durant un passeig electoral a Pontevedra. En tot aquest temps, va ser sotmès a l'interrogatori del fiscal de menors i a una avaluació per part d'un psicòleg i un treballador social.

El fiscal cap de Pontevedra, Juan Carlos Aladro, va explicar que aquesta era la petició del ministeri públic, i que es tracta d'una mesura que pot durar de sis mesos a sis anys. En aquests moments, ha abundat, es tracta d'una mesura cautelar per part del jutge de guàrdia.

Aladro va detallar que inicialment se li imputa al jove un delicte d'atemptat, i en atenció de qui va ser la víctima de l'agressió, concorre una circumstància d'extraordinària gravetat.

L'advocat del menor havia assenyalat al migdia que creu que el seu client està penedit i que el noi «no està vinculat a cap partit polític ni organització de cap tipus».

També va dir que en romandre detingut «no és conscient de massa», puix que «està en una bombolla", i va indicar que els seus pares, que són «gent honrada, treballadora, gent de bé de Pontevedra», estan «molt avergonyits» i que la situació «els està sobrepassant».

D'altra banda, va demanar, en línia amb el fiscal cap de Pontevedra, que es preservés la identitat del menor després d'haver-se publicat «el seu nom, on viu i estudia», perquè «en el fons, també és una víctima» i perquè, segons va al·legar, «es mereix tenir una vida plena el dia de demà».

Després de l'esglai de dimecres de Rajoy, els candidats van intentar recuperar la normalitat de la campanya. No en va només queda un dia per demanar el vot, i ja gairebé es pensa més en el dia després i en els possibles pactes.

A Rajoy li feia mal el pòmul -reconeixia haver tingut sort que el cop ni l'hagués tocat en un ull o en la templa-, però gairebé li fa més mal més que hagi estat a la seva terra d'adopció, Pontevedra.

Ahir tenia un acte públic a Barcelona abans de viatjar a Brussel·les per participar en un cim europeu, i en tots els fòrums en els quals va poder -incloses diverses connexions telefòniques amb televisions- ha volgut restar importància a l'incident.

Es tracta d'un fet aïllat, va dir Rajoy, que no va reconèixer a l'agressor, un noi de 17 anys que va passar a la disposició de la Fiscalia de Menors i que és parent no directe de la seva dona, Elvira Fernández, encara que mai han tingut relació.

No presentarà denúncia contra ell i confia «plenament» en el que decideixi la justícia sobre aquest tema. «Aquest tema per a mi s'ha acabat», va resoldre, abans d'insistir que no ha de treure's cap conseqüència política del mateix i de subratllar que ell no pensa canviar la seva forma de fer campanya.

A Brussel·les només va deixar clar que el seu partit no permetrà que hi hagi un Govern del que formi part Podem, per considerar que propicia el separatisme amb la seva proposta de referèndum a Catalunya.