El president del Govern, Mariano Rajoy, va admetre ahir que després de les eleccions de diu?menge, i un cop s'hagin constituït els governs central i de la Generalitat, s'haurà de fer un «esforç de negociació». «Caldrà parlar-ne», va assenyalar.

Rajoy va viatjar ahir a Barcelona per fer el seu únic acte de campanya a Catalunya, una tribuna organitzada pel diari La Vanguardia en la qual va advertir del risc que suposaria deixar «una cosa tan seriosa com la Generalitat en mans d'un partit extremista», en al·lusió a la CUP, i va afegir que li agradaria que a Catalunya «sortís un govern normal, de gent sensata i equilibrada».

El cap de l'executiu va revelar també que ha mantingut amb el president de la Generalitat, Artur Mas, reunions privades a més de les conegudes a La Moncloa, «que han durat moltes hores», i va insistir que les negociacions no es poden fer en la base que, en la seva opinió, imposa Mas, de «ho agafes o ho deixes».

D'altra banda, Rajoy va suggerir en aquest fòrum que després dels comicis de diumenge el PSOE deixarà de ser la segona força política i que Podem se situarà per davant dels socialistes. Quan se li va preguntar què farà el líder de Ciutadans, Albert Rivera, després d'haver-se compromès a no donar-li suport a ell, Rajoy va respondre: «Llavors donarà suport a Pablo Iglesias».

El cap de l'executiu va afegir que li agradaria que després de les eleccions generals «hi hagués un Govern amb un suport majoritari de la Cambra» i amb «un programa per als propers quatre anys», de manera que «tothom complís amb els seus compromisos».

Durant l'acte, presentat pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, Rajoy va advertir que la negociació que hi ha d'haver sobre Catalunya s'ha de basar «en la raó» i no en els sentiments, perquè «amb els sentiments no es governa». Tot i això, després d'admetre que caldrà parlar de Catalunya, va advertir: «Jo per descomptat, si sóc president del Govern, la unitat d'Espanya, la sobirania nacional, la igualtat dels espanyols i la llei no es discutiran ni es posaran a sobre de cap taula de negociació». «Aquesta és la meva posició. Es pot acceptar o no, però és la meva posició, ho ha estat tota la vida i ho serà també en el futur», va afegir el líder popular.

Rajoy va insistir que l'esforç s'haurà de fer «per part de tothom» i va recordar que, fins a l'actualitat, Mas només li ha plantejat dues coses: «pacte fiscal sí o no» i «referèndum sí o no». «Negociar no és imposar», va considerar Rajoy, que diu haver tingut sempre la mateixa sensació amb Mas, la d'«és això o res». I així, va afegir, «és molt difícil parlar».

Rajoy també va admetre que cal canviar el sistema de finançament autonòmic. Segons el cap de llista del PP, «per descomptat» que en promourà la reforma durant la propera legislatura. Finalment, pel que fa a la reforma constitucional, va assenyalar que no es nega a parlar del tema però que a ell li agrada «entrar en els continguts».