Clara victòria dels partits independentistes a les comarques de Girona. Democràcia i Llibertat -CDC- va guanyar ahir les eleccions a la demarcació amb dos diputats, un menys del que va aconseguir CiU ara fa quatre anys. Molt a prop es va quedar ERC, que va passar d'un a dos representants, mentre que En Comú Podem va obtenir per primera vegada una diputada. El PSC també va obtenir un escó. En canvi, el PP, Ciutadans i Unió Democràtica es van quedar sense diputat gironí.

Girona s'ha convertit en el bastió de Convergència. La "marea lila" de Podem no va arrassar com a Barcelona, de manera que Democràcia i Llibertat va ser la força més votada a les comarques gironines tot aconseguint dos representants: Jordi Xuclà, que serà diputat per quarta vegada, i Elena Ribera, que s'hi estrenarà després d'haver estat al Parlament. Tot i això, DL no va poder repetir els històrics resultats obtinguts per CiU l'any 2011. En aquella ocasió, la federació va aconseguir 120.000 vots (gairebé un 40% del total) i tres representants. En aquesta ocasió, DL ha obtingut uns 80.000 sufragis (25%), de manera que s'han hagut de conformar amb dos.

El segon lloc va ser per a ERC, que també ha aconseguit dos escons: l'exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, que repetirà com a diputada, i l'exportaveu d'ICV a Girona, Joan Olòriz, que ho serà per primera vegada. Els republicans milloren substancialment resultats, ja que passen de 33.000 vots a 75.000 i trepitgen els talons a DL. Fa quatre anys, en canvi, van quedar últims i van entrar aconseguir representació pels pèls.

En Comú Podem és la tercera força a Girona, uns resultats excel·lents tenint en compte que fins ara ICV-EUiA mai havia obtingut representació al Congrés. La coalició ha aconseguit uns 52.000 vots, un 16% del total, de manera que Dolors Terrades s'estrenarà com a diputada. Ara fa quatre anys, ICV va obtenir només 16.590 suports i va quedar molt lluny d'emportar-se un escó.

El darrer partit en obtenir representació per Girona va ser el PSC, que manté el diputat que tenia fins ara. Així doncs, Marc Lamuà, anirà al Congrés, però els resultats socialistes han estat d'allò més discrets. L'any 2011, quan van obtenir els pitjors resultats de la seva història, van aconseguir gairebé 65.000 vots, mentre que ara han baixat encara més i s'han quedat amb uns 40.500.

Però els grans perdedors de la nit a Girona van ser Ciutadans, el PP i Unió, ja que cap dels tres va aconseguir representació. La formació "taronja", que presentava el militar jubilat Fernando López de Castro, es va quedar amb uns 31.000 sufragis, insuficients per convertir-lo en diputat. Expectatives frustrades, doncs, per una formació que veu frenat l'increment que va experimentar a Girona el 27-S.

La popular Concepció Veray, per la seva banda, tampoc repetirà com a diputada al Congrés. Veray, que també és portaveu del PP a l'Ajuntament de Girona, va aconseguir un resultat històric el 2011, tot obtenint un representant en una província que tradicionalment se li resistia (fins llavors, només n'havia aconseguit l'any 2000). En aquesta ocasió, però, ha passat de 50.000 a 27.000 vots i Concepció Veray, que s'estrenava com a cap de llista (el 2011 el candidat era Enric Millo i Veray anava en segon lloc) no tornarà a ser diputada.

Tampoc tornarà a ocupar el seu escó la candidata d'Unió, Montse Surroca, tal com vaticinaven les enquestes. Surroca ha estat diputada de CiU durant vuit anys, i ara intentava revalidar l'escó presentant-se en solitari amb Unió. Però igual que va passar amb els democristians a la resta de Catalunya, tampoc aquí va aconseguir diputat al Congrés, ja que els 5.600 vots que van aconseguir van ser insuficients.

D'altra banda, hi haurà tres diputats més nascuts a Girona que representaran altres demarcacions: la blanenca Alicia Sánchez-Camacho, que serà diputada del PP per Barcelona, Marta Sibina, nascuda a Breda i diputada de Podem també per Barcelona, i Fran Hervías, de Tossa, diputat de Ciutadans per Madrid.

La participació a les comarques gironines va créixer cinc punts respecte l'any 2011, tot superant el 67%. En canvi, va disminuir el nombre de vots en blanc (0,88%) i nuls (0,75%).