Les primeres paraules del candidat republicà per Barcelona, Gabriel Rufián, tres hores després de tancar-se les urnes, van ser per ressaltar el fet -en castellà- que "ERC ha obtingut els millors resultats de la seva història en unes eleccions espanyoles" i va reblar: "Per ser les eleccions d'un altre estat, no està gens malament". Però, més enllà del bon resultat del seu partit, va afirmar que "Catalunya ha votat inequívocament en clau social i a favor del dret a decidir".

Després, el president d'Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras, es va adreçar a l'esquerra alternativa de Xavier Domènech, Ada Colau i Pablo Iglesias a sumar-se, a partir a l'únic referèndum "viable" i ho va argumentant tot assegurant que "l'intent de fer un referèndum demanant permís al PP és i serà inviable. El futur de la gent d'aquest país passa per la República Catalana".

La compareixença de Rufián al Centre Cultural El Born de Barcelona, acompanyat d'Oriol Junqueras i del número 2 al Congrés, Joan Tardà, va ser rebuda amb crits d'independència. Després de constatar el bon paper dels republicans, Rufián va felicitar "els companys de Podem, que han tingut uns resultats increïbles" i va destacar que "els esperem a partir de ja perquè la revolució, a tenor dels resultats, és ara i aquí i es diu procés d'autodeterminació català".

Respecte la crescuda d'ERC, amb 561.756 (15,98%) i 9 diputats -amb el 93% escrutat- és la segona força a Catalunya en aquestes eleccions generals, mentre que fa quatre anys va obtenir 244.854 vots -7,07%- i 3 diputats, pel que ha doblat el percentatge de vots i ha triplicat el nombre d'escons.

Oriol Junquera es va mostrar exultant perquè "fa quatre anys hi havia tres diputats independentistes al Congrés", mentre que "avui són 17: és una suma mai vista". Junqueras va recordar, a més, que el PP ha aconseguit una minoria de bloqueig d'un terç al Congrés i ha obtingut la majoria absoluta al Senat, fet que dóna als populars dret de vet amb una hipotètica reforma constitucional. Disset diputats independentistes al Congrés -9 d'ERC i 8 de Democràcia i Llibertat-, més els que es puguin treure al Senat, és una notícia "històrica", va dir el president.

Per la seva banda, Joan Tardà va celebrar que "es comenci a esberlar l'status quo del 78, en la mesura que els dos partits que durant tants anys han configurat el sistema polític espanyol ara reculen de manera evident". Tardà també va citar per avui mateix a En Comú-Podem: "els esperem per tal que s'avinguin a entendre que, molt possiblement, serà molt difícil que el PP, el PSOE i C's acceptin qualsevol mena de referèndum".

"Els unionistes a casa nostra han tret només 18 diputats i la suma d'independentistes i autodeterministes s'enfila fins els 29. Catalunya ha derrotat l'unionisme i això és molt important, perquè tots ens trobarem en el procés constituent que ens ha de dur a proclamar la República com abans millor", va sentenciar.

Un cop superat el 20-D, el principal objectiu del partit és aconseguir de forma immediata un pacte de govern a Catalunya. "ERC torna a posar aquest resultat al servei del país, de les persones, al servei d'una majoria independentista inequívoca al parlament, fruit d'unes eleccions de caràcter plebiscitari", va explicar Junqueras.