L'efecte d'Ada Colau es va estendre ahir a tot Catalunya. En la suma de les quatre demarcacions catalanes, En Comú Podem va guanyar les eleccions del 20-D amb 12 diputats. ERC també va fer el millor resultat de la seva història amb nou diputats, mentre que el PSC va ser la tercera força amb vuit diputats (sis menys que el 2011). Democràcia i Llibertat (DL) es va quedar amb només vuit diputats, la meitat dels que va obtenir CiU fa quatre anys. Ciutadans va aconseguir cinc diputats i el PP va perdre més de la meitat dels diputats catalans de fa quatre anys (llavors en va tenir 11), ja que ahir en va obtenir cinc.

En Comú Podem -la coalició formada per ICV, EUiA, Podem, Barcelona en Comú i Equo- s'ha imposat clarament a Catalunya en les eleccions generals del 20-D al Congrés dels Diputats. La formació liderada per Xavier Domènech, amb el suport d'Ada Colau, ha sigut, amb diferència, la primera força a Barcelona i Tarragona, mentre que a les províncies de Girona i Lleida ha quedat en tercer lloc. La coalició va multiplicar per quatre els resultats del 2011, perquè va passar dels tres diputats que ICV-EUiA va aconseguir a Barcelona fa quatre anys als 12 escons que la formació va guanyar ahir a tot Catalunya amb més de 900.000 vots (gairebé el 25% del total).

La victòria d'En Comú Podem va ser aclaparadora a la demarcació de Barcelona, on va obtenir nou diputats amb més de 740.000 vots (el 27% del total). De fet, la coalició va guanyar a vuit dels 10 districtes de la ciutat de Barcelona, on Colau n'és l'alcaldessa i a ciutats de l'àrea metropolitana com l'Hospitalet, Santa Coloma o Cornellà. Els tres diputats restants van sortir de les altres circumscripcions catalanes: un a Tarragona, un a Girona i un a Lleida. ERC ha quedat en segon lloc amb un resultat rècord per al partit d'Oriol Junqueras. Fins ara, les millors eleccions generals per a ERC havien estat el 2004 amb vuit diputats, mentre que ahir va fer un pas més, ja que va aconseguir nou diputats fregant els 590.000 vots (el 16% del total).

La decisió dels socis de Junts per Sí d'anar per separat a aquestes eleccions no els ha beneficiat si el punt de comparació són les eleccions de setembre, i fins i tot si es compara amb les generals de fa quatre anys. Llavors entre CiU i ERC sumaven un 36% dels vots. Al recent 27-S, agrupats a Junts pel Sí, van fregar el 40% dels vots. Ahir, es van repartit més o menys per meitat un 32% dels votants. Tampoc en relació a les últimes generals. Han passat de 19 a 17 diputats.

Mal resultat per a PSC i CDC

A Catalunya, qui es van endur un dels pitjors resultats van ser el PSC i CDC. D'una banda, el PSC va passar de la segona a la tercera posició (tant en diputats com en vots) respecte al 2011. Fa quatre anys, la formació socialista va aconseguir 14 diputats amb més de 920.000 vots, mentre que ahir es va quedar amb vuit diputats (amb més de 575.000 vots). La caiguda més dràstica es la de CDC (que a les eleccions del 20-D s'ha presentat amb la coalició DL) superant per només dos punts a C's. A les eleccions generals del 2011, CiU va ser la primera força a Catalunya amb 16 diputats i més d'un milió de vots (gairebé el 30% del total). En canvi, ahir va aconseguir vuit diputats perquè només va superar poc més del llindar del mig milió de vots (el 15% del total).

La coalició DL -que a part de Convergència, també comptava amb Demòcrates (els sobiranistes d'Unió)- es va quedar a la meitat del resultat de fa quatre anys. De fet, Unió va obtenir ahir poc més de 60.000 vots. Per tant, CDC i Unió van sumar més de 600.000 vots (prop de 400.000 menys que el 2011). En totes les eleccions generals, CiU sempre havia superat els 10 diputats (excepte el 1979, amb vuit).

En canvi, la suma de diputats entre CiU i ERC es va mantenir similar: ahir va ser de 17 escons. Fa quatre anys, entre els dos partits van tenir 19 diputats i el 2008 van ser 13 (10 de CiU i tres d'ERC).

Pel que fa a Ciutadans, ahir va obtenir a Catalunya, per primera vegada, representació al Congrés amb cinc diputats. El PP va ser un altre dels partits amb les pitjors caigudes, ja que va passar dels 11 diputats del 2011 (quan va tenir més de 700.000 vots) a cinc (amb poc més de 400.000 vots).

Per províncies, a Tarragona es va produir la casualitat que els sis partits que van aconseguir un diputat cadascun (dels sis en joc).

Empat d'ERC i DL al Senat

Els resultats del Senat van diferir del repartiment al Congrés. ERC i CDC (amb la coalició DL) empaten a la cambra alta amb sis senadors cadascun. Els quatre senadors restants van ser per En Comú Podem. A diferència del Congrés, al Senat van guanyar ERC i DL perquè van obtenir els senadors de les províncies amb menys pes d'En Comú Podem. A Barcelona, tres senadors van ser per a En Comú i un per a ERC; a Tarragona, dos per a ERC, un per a En Comú i un per a DL; a Lleida, tres per a DL i un per a ERC.