El president del PNB, Andoni Ortuzar, va vaticinar que els sis diputats aconseguits pel seu partit «donaran molt joc polític a Madrid» en la propera legislatura per canviar la forma de governar. Ortuzar, acompanyat pel lehendakari, Iñigo Urkullu, i els candidats, va assenyalar que «s'ha acabat una forma de fer política a Espanya» i que s'ha d´«imposar el diàleg, l'acord i la transparència», un canvi en el qual el PNB està disposat a participar.

«El PNB col·laborarà amb l'objectiu clar de donar un gir de 180 graus a la política espanyola en relació a Euskadi, amb un nou estatus jurídic polític no només en l'agenda política basca, sinó també en l'espanyola», va afirmar el president del Euzkadi Buru Batzar (EBB).

Ortuzar va destacar que els objectius del PNB per a la legislatura són «clars i, a més, compten «amb el suport d'Euskadi» mostrat a les eleccions. «Euskadi ha votat perquè les coses canviïn en la política espanyola, i no estem parlant de qui governa, sinó de com s'ha de governar», va afegir.

El president del PNB va considerar que el País Basc «sempre ha votat diferent» que la resta de l'Estat i «aquesta vegada ha votat més que en el conjunt d'Espanya i ha votat més diferent encara».

Va opinar que el PNB «ha aguantat la seva posició» i que fins i tot ha aconseguit un diputat més, tot i que ha perdut la primacia en vots, que ha passat a Podem, malgrat una campanya electoral en què s'ha «menyspreat» el País Basc i el PNB. «El PNB es consolida més que mai com la veu basca a Madrid», va afegir.

En analitzar els resultats de la resta de formacions al País Basc, Ortuzar va donar la «benvinguda» a Podem, que «ha demostrat una sensibilitat amb la qüestió basca i la societat basca li ha reconegut».