De vegades, l'arbre no ens deixa veure el bosc. Centrats en la patacada espectacular dels dos partits tradicionals a Espanya, Catalunya no s'ha adonat que el seu bipartidisme també s'enfonsava. Del 60% dels suports que rebien CiU i el PSC el 2011, la crisi econòmica ha provocat una davallada sorprenent que els deixa amb el 30% dels vots. A més es dóna la circumstància que la nova formació de CDC, amb Reagrupament i els escindits d'Unió torna a quedar per darrere d'uns socialistes que han fet el seu pitjor resultat de la història.

CDC va obtenir els mateixos diputats que l'any 1977, ha perdut gairebé mig milió de vots pel camí, ha perdut 8 dels 16 diputats obtinguts fa quatre anys i va darrere d'ERC i el PSC.

Els convergents han patit ara la sotragada que van registrar els de Carme Chacón el 2011. Llavors els socialistes van perdre per primera vegada a Catalunya i es quedaven sense gairebé la meitat del seu electorat. Venien del 39% de 2008, quan es va apuntalar la segona victòria de Zapatero davant Rajoy.

Malgrat que aquest cop el PSC ha tornat a superar als convergents, no estan per tirar coets perquè segueixen la seva particular davallada i passen del 21,6% de les últimes generals a només un 15,6% de les de diumenge passat.

Per certificar la fi del bipartidisme català, Democràcia i Llibertat -transmutació de CDC- va fer la seva aportació i va aconseguir una espectacular caiguda dels suports en passar del 39% dels vots vàlids a només un 15,1%.

L'evolució bipartida

Els dos partits que han representat la majoria social a Catalunya en els darrers 38 anys han tingut una evolució semblant a la del PSOE i el PP a Espanya. Al començament de la represa democràtica es van quedar en poc menys de la meitat dels sufragis, però la desaparició d'UCD va provocar que CiU ocupés el seu espai electoral a Catalunya en unes generals.

Així a partir de l'any 1982 amb la victòria dels socialistes amb un 45% es consoliden els percentatges de 2/3 per al bipartidisme català. A la caiguda d'UCD, caldria afegir-la desaparició del PSUC per la part esquerra del mapa polític el que va afavorir també que els socialistes consolidessin la seva hegemonia.

El rècord per al bipartidisme català coincideix però amb la majoria absoluta d'Aznar. Els socialistes i els convergents sumaven fins al 74% dels vots catalans.