Junts pel Sí -CDC i ERC- van tancar files ahir amb Artur Mas i van assegurar que aquest continua essent el seu únic candidat a presidir la Generalitat. Tant el PP com En Comú Podem, però, van advertir que els mals resultats de Democràcia i Llibertat poden complicar les coses a Mas.

francesc homs

candidat de democràcia i llibertat

«Em sorprendria que d'unes eleccions sobre les quals van dir que no s'hi havia de participar ara vulguin condicionar el que hi ha en curs al Parlament»

El candidat de DL, Francesc Homs, va replicar a la CUP que els resultats del 20-D no poden condicionar les negociacions a Catalunya, i va insistir que Artur Mas és el presidenciable de Junts pel Sí. «Em sorprendria que d'unes eleccions sobre les quals ells van dir que no s'havia de participar perquè ja no tenien importància i no afectaven, ara d'aquí concloguin no sé quines raons polítiques que afectin i vulguin condicionar el que hi ha en curs al Parlament», va apuntar. Homs va insistir que «el que determinarà la configuració del Govern ha de ser el que hi ha al Parlament» i no altres eleccions on, a més, la CUP apostava per l'abstenció. Després d'insistir que hi ha hagut un esforç dels equips negociadors per «apropar posicions», el convergent va remarcar que no és la primera vegada que la CUP reclama una alternativa a Mas.

oriol junqueras

president d'erc

Les eleccions del 27-S estaven enfocades en clau plebiscitària i vam obtenir una majoria independentista amb un mandat democràtic»

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar que els resultats de les eleccions generals no fan variar el seu suport a Mas i es va mostrar confiat d'arribar a un acord amb la CUP, a la qual va avisar que no es poden extrapolar unes eleccions amb altres.

Junqueras va explicar que «no hi ha cap novetat» respecte al suport d'ERC al candidat de Junts pel Sí. Des del seu punt de vista, «l'independentisme ha sortit reforçat» d'aquests comicis, en passar de 3 a 17 diputats, encara que no hagi guanyat a Catalunya.

Sobre el comunicat difós per la CUP, Junqueras va advertir que «les del 27-S i les d'ahir són eleccions diferents», de manera que no es poden extrapolar. «Les eleccions del 27-S estaven enfocades en clau plebiscitària i vam obtenir una majoria absoluta independentista amb un mandat democràtic», va apuntar el líder republicà, mentre que els comicis de diumenge no tenien el mateix caràcter, «per això les lectures han de ser forçosament diferents».

El líder republicà va garantir, doncs, que seguiran donant suport a Mas i treballant per aconseguir un acord amb la CUP «en tots els àmbits» i no només per a la investidura. Per a Junqueras, qualsevol acord hauria d'anar associat «a un compromís d'estabilitat parlamentària».

xavier domènech

líder d'en comú podem

DL ha quedat quarta en vots, no crec que sigui una cosa que es pugui menysprear»

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, creu que el desbloqueig per constituir el Govern «ha de resoldre'l el bloc majoritari [Junts pel Sí] que es va presentar el 27-S en aquelles plebiscitàries», encara que entén que el quart lloc de CDC a les generals no ajuda a la investidura de Mas.

Domènech va indicar que preferia no barrejar l'anàlisi del 27-s amb les eleccions generals: «Nosaltres ens hem presentat a les eleccions generals, som 21-D i no 27-S», va advertir, tot afegint: «Ningú fa un favor a Catalunya mantenint-se en un debat de poder i no de país». Domènech va assegurar que el seu equip ja s'ha posat a treballar «perquè Catalunya i la resta de pobles tinguin una alternativa», però que no han discutit què podria passar amb Mas. Tot i això, va apuntar:?«DiL ha quedat quarta en nombre de vots, no crec que sigui una cosa que es pugui menysprear en el debat».

alicia sánchez-camacho

diputada del pp

Artur Mas ha fracassat i el suport al procés independentista ha fracassat»

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, creu que la victòria d'En Comú Podem a Catalunya «perjudica encara més» la investidura de Mas com a president de la Generalitat amb el suport de la CUP. Sánchez-Camacho va alertar ahir que «el temps se li acaba a Mas», i va afegir: «Mas ha fracassat i que el suport al procés independentista ha fracassat». Tot això, va dir, és «el resultat de la mala política» de Mas, que en la seva opinió ja «està a les últimes».