El candidat d'IU al Govern espanyol, Alberto Garzón, no veu motius per a «drames» que suposin assumir responsabilitats per part de ningú, en considerar que el gairebé milió de vots aconseguits per la formació són una «gesta heroica» i, a part, els seus dos diputats són necessaris per impedir governar al PP. Garzón, en una roda de premsa el dia després del 20-D, va afirmar ahir que no llença la tovallola a formar grup parlamentari al Congrés i que fins i tot està obert a la possibilitat de tenir un grup «tècnic» amb Bildu, cosa que permetria votar i presentar iniciatives per separat.

Garzón va destacar que a la vista dels resultats de les candidatures de confluència amb Podem a Catalunya (12 diputats) i Galícia (sis), si Podem i IU haguessin sumat les seves forces, les coses haurien estat diferents. Per això va continuar defensant que la convergència és la via per poder derrotar el PP i el bipartidisme. També va aprofitar per incidir en el fet que els escons obtinguts a llistes catalanes i gallegues «no són imputables» a una única força, en al·lusió a Podem, «sinó a moltes organitzacions, entre elles IU», ja que es va concórrer al voltant d'un projecte «rupturista».

Tampoc ahir el candidat va optar per fer autocrítica, perquè es va mostrar convençut que «el model d'un nou país» que IU va defensar en la campanya, ha tingut «un reconeixement» amb els dos diputats aconseguits, a part de poder «sembrar» per al futur.

Encara assumint que estan «descontents» per no haver arribat a la meta que s'havien posat de comptar amb un grup propi a la cambra baixa, Garzón va destacar que igual que no hi ha motius per a assumir responsabilitats, tampoc n'hi ha per a precipitar la convocatòria de l'assemblea federal d'IU que ja està prevista per al 2016.