L'exdirigent d'ICV a Girona Joan Olòriz es va incorporar com a independent a la llista d'ERC. La formació republicana ha aconseguit dos escons per Girona, fet que col·loca Olòriz al Congrés

Sorprès per anar de segon i tot i així sortir elegit?

No del tot sorprès, però tenia els meus dubtes. A les anteriors eleccions generals ERC va aconseguir l'últim escó per Girona. Que ara n'hagi tret dos demostra la gran feina que aquest partit ha estat fent els darrers anys.

Ja que van a Madrid, ajudaran a fer caure el PP?

Podria ser que el PP caigués sol perquè no trobés el suport necessari per governar, el que està clar és que nosaltres no contribuirem que governi. Jo penso que la pilota està actualment molt en el teulat del PSOE, que si s'ho proposa podem anar a les eleccions anticipades. Ara bé, també hem de pensar que hi ha el Senat, on el PP compta amb majoria absoluta, i el Rei.

El Rei té alguna cosa a dir en política?

El Rei és part d'aquest sistema del qual precisament nosaltres ?volem marxar, un sistema borbònic. El Rei podria agafar ben bé PSOE i PP i «demanar-los» que pel bé del país arribin a un acord. Nosaltres simplement estarem a l'expectativa, el que anem a fer a Madrid és pedagogia, a explicar que Catalunya necessita un estat propi. Intentarem convèncer els que ja han fet algun pas en aquesta direcció.

O sigui que no van a pactar cap referèndum, com ha dit DL que intentaran?

Hem de ser coherents i dir a Madrid el mateix que a temps estem dient a Catalunya, ja s'han acabat els temps de dir coses diferents en un lloc i a l'altre. Anirem a crear complicitats perquè la nostra via sigui factible. Home, és evident que si s'ha de votar per derogar la llei Wert o per derogar la reforma laboral, etc, ho farem. Igual que defensarem els interessos de Girona si es presenta l'oportunitat.

O per reformar la Constitució?

Abans li parlava del Senat, s'està comentant molt poc que el PP hi té majoria absoluta, i això impossibilita qualsevol reforma constitucional, que ja de per si seria difícil inclús en el Congrés. Podria ser l'única vegada que el Senat servís a Espanya per alguna cosa (riu). La Constitució és quasi impossible de reformar, l'única reforma vàlida seria una nova constitució. Nosaltres creiem que per canviar hi ha d'haver ruptura.

ERC i DL seran grups diferents al Congrés?

La lògica indica que si ens vam presentar per separat, hem de continuar separats al Congrés. Es va aprovar amb celeritat una llei ad hoc per evitar que Bildu tingués grup propi, però m'estranyaria que ara ens l'apliquessin a nosaltres. Home, si fos el cas hauríem de formar un grup català amb DL, però no seria perquè volem nosaltres sinó perquè ens obliguen.

Sigui com sigui el PP, si governa, ho farà sense majoria absoluta. Pot significar canvis en la relació Espanya-Catalunya?

Sincerament, penso que no. Si la dreta espanyola té alguna convicció ferma és la seva relació amb Catalunya, la dreta espanyola porta el centralisme al seu ADN. Ara el que toca és avançar segons els passos previstos, sempre amb la mà oberta i negociant... si volen.