El president del PP i del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va afirmar ahir que buscarà l'acord per a un «govern estable» amb aquelles forces polítiques que, com el PP, defensen l'ordre constitucional, la unitat d'Espanya i la sobirania nacional, així com el paper d'Espanya a la UE i la lluita contra el terrorisme. Rajoy no va voler dir explícitament que aquests partits són el PSOE i Ciutadans. «Jo no he esmentat a cap força política», va dir, tot i que va insistir que serà amb aquells que comparteixin amb els populars diferents «certeses» sobre el rumb institucional, el rumb econòmic i social i la posició d'Espanya a Europa.

«Els espanyols han expressat la seva voluntat i ara els toca als polítics gestionar amb responsabilitat i amb sentit d'Estat», va apuntar Rajoy. També va valorar que la fragmentació del nou Congrés no pot esdevenir un «element de paràlisi, bloqueig o inacció», perquè va considerar que seria «enormement negatiu» per als interessos generals «de tots». «Espanya no es pot permetre un període d'indefinició política que acabi amb els avenços aconseguits en aquests dos anys», va assenyalar.

Per això, va insistir que abordarà el diàleg amb altres partits «amb generositat, amplitud de mires i la vista posada en l'interès general d'Espanya». «És l'únic que m'importa», va afegir. «Faré el que pugui», va afirmar Rajoy, en la compareixença d'ahir en la qual no va confirmar quan es preveu que comencin les converses amb els altres partits, que en la seva opinió s'han de dur amb discreció i prudència i caminant «amb compte amb el que s'afirma, per no haver de penedir-se».

També a la pregunta de si en les seves converses amb altres partits parlarà amb dirigents amb els qui s'entén millor en lloc dels líders de cada formació, Rajoy va valorar que quan iniciï les converses respectarà «les regles bàsiques» i ho farà amb els interlocutors que es decideixin de part dels altres partits.

Rajoy també va apel·lar ahir a la responsabilitat i al sentit d'Estat davant la complexa situació que han deixat les eleccions del 20-D i va dir al líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ara «és un bon moment» perquè tots «estiguin a l'altura». Rajoy no es va pronunciar sobre l'anunci d'ahir del PSOE, que va dir que votarà «no» a la seva investidura. També va optar per declinar referir-se a cap partit polític.