Tot apunta que el 20-D tindrà més repercussió interna que externa per a Catalunya. Si les eleccions al Parlament del passat 27 de setembre tenien com a epicentre la independència, els comicis d'avui es presenten amb "una lògica diferent" per al sobiranisme. L'analista politòloga de Politikon Berta Barbet i el politòleg per la UPF Pau Vall destaquen que els resultats del 20-D s'allunyen de la lectura del 27-S; per tant, si avui a Catalunya guanyen els diputats independentistes o unionistes, això tindrà menys rellevància que fa tres mesos. Vall explica que els electors, davant l'opció de triar el president de l'Estat, "pensen més en clau espanyola" i Barbet remarca que si els diputats sobiranistes no revaliden la victòria del 27-S, pot ser més "un toc a la moral" que una "gran derrota".

Ara bé, segons Vall i Barbet, les claus del 20-D per a Catalunya són els resultats de CDC (amb la coalició Democràcia i Llibertat), ERC i En Comú Podem. "Uns molts mals resultats de Convergència, amb ERC per sobre, farien que potser CDC tingués menys interès a arriscar-se a unes noves eleccions al Parlament i podrien suposar una acceptació de canvi de líder", valora Barbet, tot i que també alerta que a una Convergència "debilitada encara li faria més mal perdre el líder". Vall considera que els resultats del 20-D poden fer que "augmentin les tensions internes a Junts pel Sí per les quotes de poder". "Es veurà quin és el suport de CDC i ERC", subratlla Vall, que descarta que això tingui una afectació amb "les negociacions amb la CUP" i afegeix que "és complicat" que Convergència vulgui desprendre's de Mas.

L'escenari després del 20-D

Barbet i Vall destaquen que CDC i ERC no es troben en una posició de ser un "soci factible" del Govern espanyol, en el cas que facin falta "un o dos" diputats per a un acord entre partits a l'Estat. Vall manifesta que "cap dels partits catalanistes està interessat" a formar part d'un acord a l'Estat; "potser només Unió, que és difícil que obtingui representació". Per això, Barbet remarca que "el millor escenari" per al sobiranisme seria que Podemos surti "reforçat" del 20-D i sigui determinant en un acord de govern. "En Comú Podem és el soci que defensa allò que el sobiranisme busca", valora Barbet, que afegeix que també serà important si els resultats d'avui de la coalició entre ICV, EUiA, Podem, Barcelona en Comú i Equo estan per sobre dels de Podemos a la resta d'Espanya.

Malgrat tot, Vall considera que "és un escenari bastant improbable" que Podemos guanyi les eleccions i recorda que la resta dels principals partits -PP, PSOE i C's- no planteja l'opció "de negociar" amb Catalunya. Per tant, subratlla que avui es vota "la governabilitat d'Espanya". Barbet també conclou que a les eleccions del 20-D s'hi juga "més" l'Estat, tot i que diu que Catalunya s'hi juga el govern amb el qual haurà de "solucionar" la situació actual.