La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va voler destacar ahir que els ciutadans han «col·locat» el PSOE a l'oposició després de les eleccions generals del 20-D. Per això, va instar el seu partit a evitar un «aventurisme polític» i un «oportunisme». «Per recuperar la credibilitat, no se'ns pot veure com un partit que vagi d'aventures, no se'ns pot veure com un partit d'oportunisme», va recalcar Díaz en la seva intervenció de la reunió del grup parlamentari socialista abans de la celebració de l'últim ple de l'any de la cambra andalusa.

Segons la seva opinió, el PSOE ha de tenir «calma» i no ha de prendre's «res amb ansietat» perquè és al PP a qui li correspon formar govern. No obstant, va subratllar que «a mitjà termini» el PSOE és la «garantia de l'estabilitat» i va afegir que, per «recuperar la confiança», ha de poder ser «reconeixible» per, al mateix temps, canviar «coses» sense entrar en cap moment en una «autocomplaença». Així, va assegurar que cal «analitzar amb fredor» els resultats de diumenge passat.

Díaz, també secretària general del PSOE andalús, es va mostrar crítica amb l'actitud de «prepotència» per part de Podem i del seu líder, Pablo Iglesias, per haver posat sobre la taula l'exigència de la convocatòria del «referèndum d'autodeterminació» a Catalunya i va advertir que el partit socialista «no està disposat a això». «Ell (Pablo Iglesias) ha preferit renunciar a la defensa de la unitat d'Espanya, a la defensa de la convivència i a la igualtat de tots els espanyols a canvi d'un grapat de vots al Congrés», va etzibar, en referència als grups nacionalistes.

Díaz també va retreure a Iglesias que consideri que «ja no hi ha cafè per a tothom; només per a (Ada) Colau, a canvi d'esgarrapar un grapat de vots més», després de subratllar que aquest ha estat el «peatge» que «voluntàriament, ell ha decidit pagar». «Les coses han de quedar clares, ho vam dir en la campanya: que alguns no pretenien desallotjar el PP, sinó guanyar el PSOE i quan arriba l'hora de la veritat se'ls ocorre posar línies vermelles sobre la taula», va explicar la cap del Govern andalús, que va avisar Podem que «amb Espanya no es juga».

A més, va recalcar que el PSOE no donarà el seu suport a la investidura del candidat del PP, Mariano Rajoy, ja que va dir que votaran no a un partit que «tant mal ha fet». Va incidir que el PP ha patit el seu «retrocés més fort en els últims vint anys» després de perdre «de cop» 60 escons, de manera que és «evident» que els ciutadans han mostrat «un rotund» no a les seves polítiques, va assegurar.

Al mateix temps, va reiterar que al PP «li correspon, evidentment, formar govern i ha de fer-ho tenint en compte la realitat», mentre el partit socialista -va subratllar- ha de complir la seva paraula i «votar rotundament no al senyor (Mariano) Rajoy i al PP perquè no hi hagi equívocs a la investidura». Segons Díaz, les eleccions generals del 20-D «han enviat un senyal de canvi i d'un rebuig profund al que ha passat a Espanya». «Un senyal de canvi en la manera d'entendre'ns, en què el diàleg i l'acord han de ser a partir d'ara el patró de comportament», va destacar ahir Díaz.

«D'això, nosaltres en sabem una miqueta, sabem que els que practiquen el bloqueig ho hauran de fer», va indicar en referència als vuitanta dies que van haver de transcórrer fins que ella va ser investida presidenta de la Junta d'Andalusia. Sobre el nou mapa polític a Espanya, va assenyalar que hi ha qui considera que els partits emergents «han vingut per quedar-se» i va afegir: «És possible, tot i que alguns, com UPyD, ha durat el que ha durat i d'altres que aspiraven a ser primera força política, han quedat quarts», va indicar en referència a Ciutadans.

Vara rebutja abstenció a Rajoy

També ahir, en paral·lel, el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, es va mostrar en contra que el PSOE s'abstingui per facilitar la investidura de Mariano Rajoy i per això va defensar que el líder del partit socialista, Pedro Sánchez, intenti formar govern sempre que el PP no ho aconsegueixi. En unes declaracions a la Cadena SER, Fernández Vara va considerar que una abstenció per a la sessió d'investidura «significaria dir que no hi ha alternativa a Rajoy» quan el PSOE sí representa una opció de canvi amb un «programa de govern per a Espanya».

«Si divendres a la nit haguéssim dit de fer Rajoy president, hauríem tret la meitat dels escons. Si això no ho hem dit als ciutadans, no podem fer ara que governi Rajoy quan hem estat tota la campanya dient el contrari», va afirmar el president extremeny. Segons Fernández Vara, si Rajoy no pot conformar una majoria, el Rei haurà de decidir a qui proposa intentar-ho i «no pot ser una altra persona que Pedro Sánchez».

També ahir, el moviment intern Esquerra Socialista (IS) es va sumar al rebuig que el PSOE permeti «per activa o passiva» que Mariano Rajoy segueixi com a president i va apostar perquè la formació lideri un govern d'esquerres per «recuperar el perdut», amb la finalitat que es pugui avançar en polítiques tant econòmiques com socials «clarament progressistes». Així, la Comissió Permanent Federal d'IS, en un comunicat, va afirmar que «de res serveix que Espanya hagi votat un canvi cap a l'esquerra si no es fa tot el possible per portar-lo a la pràctica». Per cercar una alternativa, «que no la simple alternança en el poder», va considerar que el primer ha de ser «votar en contra» de Rajoy, per a després «buscar aliances progressistes».