El cap de llista de CDC al Congrés a les eleccions del 26 de juny, Francesc Homs, ha recriminat avui a ERC que no sempre "tanqui files" amb el Govern i ha suggerit que alguns dels missatges que llancen els republicans semblen guardar certa "equidistància" en el debat dels Pressupostos.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Homs ha reclamat que "almenys" els partits que integren Junts pel Sí (JxSí) donin suport "com una pinya" al Govern en el seu pols amb la CUP pels Pressupostos, sense fer declaracions que "contradiguin" fins i tot el vicepresident de l'executiu català i president d'ERC, Oriol Junqueras.

Homs ha recordat que fa una setmana Junqueras "va presumir que ell no pintava Pressupostos", és a dir, no introduïa en el projecte pressupostari cap ingrés incert que correspongui a algun pagament pendent i en litigi amb el Govern.

De fet, Homs ha recordat que l'anterior conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, sí incloïa en els seus Pressupostos aquest tipus d'ingressos, encara que fossin "difícils de cobrar", i s'ha confessat "partidari de fer les coses així".

Però a la vista que Junqueras no ha considerat oportú fer-ho així, Homs ho ha donat per bo perquè "no cal ser equidistants" en el debat entre el Govern i la CUP: "Hem de ser rotunds en la defensa del que està fent el Govern".

"No entenc bé la posició d'ERC de contradir el seu propi conseller", ha dit Homs, en al·lusió a unes declaracions del número dos d'ERC al Congrés, Joan Tardà, en aquest sentit.

Homs ha insistit que CDC i ERC han de fer pinya "sense fissures" amb el Govern i ha retret els republicans que alguns dels seus pronunciaments, amb ànim de "quedar bé amb la CUP", el que fan és "introduir fissures" i "debilitar la posició negociadora" de l'executiu que presideix Carles Puigdemont.

D'una altra banda, Homs ha considerat "insòlit" que la CUP es negui, amb la seva esmena a la totalitat, a negociar els Pressupostos i ha acusat els anticapitalistes de carregar "sobre les esquenes" del Govern les seves pròpies "divisions internes".

Homs observa en la CUP "moltes contradiccions internes", com "ja va passar per Nadal", quan els anticapitalistes van evidenciar la seva fractura en el debat sobre la investidura d'Artur Mas.

A una setmana que el Parlament debati si admet a tràmit els comptes, ha reclamat a la CUP "un punt de coherència" pensant en el procés independentista que es va comprometre a impulsar de la mà de Junts pel Sí i ha advertit els anticapitalistes que si al final acaben alineant-se amb el PP, Ciutadans i la resta de l'oposició per tombar el projecte "ho hauran d'explicar".

Per la via de les esmenes parcials, en la tramitació parlamentària, es podrien explorar "petits marges per millorar" els Pressupostos, però mentre Catalunya no disposi d'un Estat propi "no hi ha marge" per introduir grans canvis, ha avisat.

Si finalment la CUP no facilita la tramitació dels comptes catalans, el procés sobiranista quedarà "molt tocat", ha alertat.

Homs també ha donat una estirada d'orelles a Demòcrates de Catalunya, que el 20D va concórrer en coalició amb CDC però que el 26J no es presenta i demana el vot tant per als convergents com per a ERC: "Ells sabran".