ERC va donar ahir el tret de sortida a la campanya per a les eleccions generals assegurant que la seva formació és "l'únic canvi possible" per poder tirar endavant la independència de Catalunya. En precampanya, els republicans van utilitzar l'eslògan "sense permís" perquè consideren que "ja s'ha demanat moltes vegades i que ja hem deixat enrere l'autonomisme". La cap de llista del partit a Girona, Teresa Jordà, insisteix que s'ha demanat fins a 15 vegades poder fer un referèndum vinculant i que "ja hem passat de pantalla". "Mai l'Estat espanyol tindrà la força de dues terceres parts de la cambra baixa per fer un referèndum d'autodeterminació i no podem esperar-ho, tenim pressa", va insistir en l'acte organitzat ahir a Figueres.

La candidata, acompanyada també del cap de llista del partit al Senat, Jordi Martí, va afirmar que han estat fent una precampanya de proximitat explicant la feina que han estat fent aquests mesos a Madrid i que "estem encoratjats". "Sabem que aquestes no són les nostres eleccions però són unes eleccions més i hi hem de ser perquè és important fer sentir la nostra veu de manera clara i inequívoca per defensar el vot i la dignitat dels catalans i catalanes que el 27 de setembre van dir un sí inequívoc a la llibertat de Catalunya", va insistir Jordà. En aquest sentit, va dir que "hem de ser-hi i ser-hi forts per demostrar a la resta de l'Estat i el món que l'independentisme no afluixa, que a vegades ensopega, però com històricament ha passat amb el catalanisme. Hem comès errors però seguirem batallant".

Per això, va apel·lar a la "responsabilitat" dels independentistes demanant-los que vagin a votar. "No podem esperar-nos, tenim pressa, la gent pateix i urgeix explicar a Madrid que sabem on volem anar i que la independència la guanyarem a casa nostra, al Parlament. Per tant, l'únic canvi possible és el que planteja ERC", va insistir.

Pel que fa al panorama polític catala i la possibilitat d'unes noves eleccions al Parlament, Jordà va dir que el mandat democràtic del 27-S és inequívoc però "és cert que alguna cosa ha canviat". "El president se sotmetrà a una moció de confiança amb un seguit de coses que s'hauran de complir i si no la rep, haurem d'anar a unes noves eleccions però jo confio plenament que no sera així. Ningú va dir que seria fàcil però mai havíem estat tan a prop, mai havíem estat tan a prop, ni hi havia hagut tanta gent ni un Govern independentista", va remarcar.