Esquerra Repúblicana de Catalunya (ERC) i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) empatarien les eleccions a les comarques gironines, segons els resultats de l'enquesta preelectoral del Centre de Recerques Sociològiques (CIS), presentats ahir al matí.

Les dues formacions, que encapçalen a Girona Teresa Jordà i Jordi Xuclà respectivament, obtindrien cada una dos escons. Per darrera quedarien En Comú Podem de Marta Sibina i PSC encapçalat per Marc Lamuà que obtindrien un escó cada un. Així doncs, els resultats a les comparques gironines serien iguals als que es van obtenir a les passades eleccions generals celebrades el 20 de desembre del 2015.

A Catalunya la victòria seria per En Comú Podem amb 14 o 15 escons. La formació que encapçala Xavier Domènech revalidaria la victòria amb dos o tres diputats més dels que té actualment. Per darrera la formació morada quedaria ERC que obtindria entre 8 i 9 diputats (9 el 20-D).

El PSC encapçalat per Meritxell Batet aconseguiria els mateixos resultats que a les anteriors eleccions generals, 8 escons i CDC -que recupera les seves sigles en aquests comicis- es quedaria amb 6 o 7 diputats davant dels 8 que té actualment. Finalment, C's aconseguiria els mateixos resultats que ara, 5 diputats, i el PP es quedaria entre 4 o 5 escons (5 al 20-D).

Per demarcacions, a Barcelona guanyaria En Comú Podem amb 11 escons, per davant dels 5 del PSC, els 4 o 5 d'ERC, els 4 de C's, els 3 o 4 del PP i els 3 de Convergència. A Lleida CDC, ERC, En Comú Podem i PSOE empatarien a un escó. I a Tarragona guanyaria En Comú Podem amb dos escons mentre ERC, el PSC, C's i el PP n'obtindiren un cada un i CDC entre cap i un.

Escassa participació

La participació que pronostica l'enquesta del CIS per a les properes eleccions del 26 de juny és inferior a la que va augurar per al 20-D ja que en aquesta ocasió reflecteix que un 71 per cent anirà a votar "amb tota seguretat", enfront del 75,3 % que va dir que ho faria segur al desembre, quan la participació finalment es va situar en el 73,2 %.

Un altre 11,6 per cent assenyala que "probablement sí" acudirà a votar el dia 26, mentre que un 8,5 ja anuncia que amb tota seguretat no votarà i un 4,8 creu que "probablement" s'abstindrà.

Independentment del vot de cadascun, el 67,4 per cent dels enquestats creu que guanyarà el PP, quinze punts més que al desembre, i només un 6,7 pensa que ho farà el PSOE.

Units Podem és vist com a guanyador per un 13,3, enfront del dos per cent de fa sis mesos, i Ciutadans, per un 10,1, enfront del 4,9 dels anteriors comicis.

Malgrat aquesta percepció, són més els que els hi agradaria que el PSOE guanyés les eleccions, amb un 19,8 per cent, enfront del 19,6 del PP, seguit de Podem amb el 13,4 per cent i Ciutadans, amb un 9,9 %.

El PSOE també segueix sent el partit que més simpatia suscita entre els ciutadans o al que assenyalen com el més proper a les seves idees (18 %), seguit del PP (17 %), Podem (10 %), Ciutadans (8,6 %) i IU (6,4 %).

Finalment, si se suma el vot directe i la simpatia declarada pels electors, el PP es col·loca al capdavant, (19%), seguit del PSOE (18 %), Units Podem (13,3 %), Ciutadans (10,1 %) i En Comú Podem (3,8 %).