El president del Govern, Mariano Rajoy, va considerar que es podia esperar el que està passant entre l'Executiu de la Generalitat i la CUP i va destacar que "el que passa a Catalunya fa pena". "Quan un acaba recolzant-se en extremistes i radicals acaben passant aquestes coses", va assenyalar Rajoy en una entrevista a Telecinco, en què va destacar les "coses estranyes" que estan passant en els ajuntaments de Barcelona o Madrid amb la paralització d'inversions i la consegüent pèrdua de llocs de treball.

Rajoy va recordar que Catalunya ha estat diversos anys repetint eleccions per, al final, no tenir pressupostos i haver d'escoltar el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no sabia com eren aquests senyors. "Aquests senyors tots sabem el que són. Són uns radicals i són uns extremistes, i el fet de fer-se el simpàtic amb aquesta gent i amb qualsevol extremista no condueix mai a res de bo per al país ni per a la gent", va afegir.

En plantejar-se-li si coincideix amb el coordinador del PP català, Xavier G. Albiol, en què el procés independentista s'ha paralitzat, Rajoy va afirmar desconèixer si això és així, però sí que va considerar que aquestes aspiracions separatistes són "un disbarat".

Per part seva, el secretari general i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, va fer una crida "als socialistes de cor i als progressistes" per "unir-se" i acudir a les urnes el 26 de juny, en assegurar que depèn del seu vot el fet que hi hagi canvi a Espanya. Sánchez va llançar un missatge de confiança en l'acte d'obertura de campanya celebrat a Madrid a la plaça Pedro Zerolo, la figura del qual va voler reivindicar en coincidir amb el primer aniversari de la seva mort.

"Socialistes de cor, progressistes de tot Espanya, el canvi està a les nostres mans", va proclamar Sánchez per trencar l'ambient una mica fred en què es va desenvolupar el míting, al qual van assistir unes 700 persones.

Malgrat els pronòstics que apunten que el PSOE podria quedar tercer, per darrere de la coalició Podem-IU, el líder socialista va demanar "no parlar de les enquestes, ni de les butaques", sinó centrar la campanya en les propostes amb què el PSOE vol transformar el país com va fer el 1982 i 2004. El candidat es va mostrar convençut que "a la tercera serà la vençuda" i aconseguirà ser president.