Unió va passar sense pena ni glòria per la campanya de les eleccions del 20 de desembre passat. Semblava com si els únics que tenien esperances d'obtenir algun diputat fossin ells, mentre de la resta de partits s'embrancaven en lluites entre ells, sense importar-los gaire què feia la candidatura encapçalada per Duran Lleida. Quasi sis mesos després, el ?panorama ha canviat: Unió no es presenta als comicis però està present en campanya més que mai.

I què volen ara alguns partits? Esgarrapar vots de sota les pedres i els que van anar a Unió poden fer algun favor. Per això, des de divendres a la matinada, CDC, Ciutadans i PP han apel·lat els electors que el 20-D van donar el seu suport a Unió Democràtica i aquests no han tingut altre remei que entrar en el debat, ni que sigui a través de Twitter.

Un dels primers a fer referència a Unió va ser el candidat de C's per Barcelona, Juan Carlos Girauta, quan va reconèixer durant el primer dia de campanya que la seva formació mirarà de pescar part de la bossa dels 70.000 exvotants d'UDC.

El president de CDC, Artur Mas, va apel·lar ahir des de Lleida al vot de la "bona gent d'Unió" per aconseguir el segon diputat a la demarcació. Conscient que Josep Maria Pelegrí va obtenir el passat 20-D 4.000 vots a Lleida i que als convergents els van faltar menys de 1.300, Mas va recordar que en aquestes eleccions "no es presenta res que s'assembli a Unió", i va demanar als seus electors que "aquest cop facin confiança a CDC, perquè representa l'espai central del país, allunyat de l'extrem de la dreta i de l'esquerra".

Ahir també va ser el PP, el que va demanar el vot d'Unió i ho va fer per doble. La número 4 per Barcelona, Dolors Montserrat, va demanar el suport a tots els votants d'Unió i de Convergència que se senten descontents amb "aquesta CDC de la CUP que ja no els representa", a tots els votants de Ciutadans i del PSC que no volen que Pablo Iglesias sigui el president d'Espanya.

Dolors Montserrat va fer aquestes declaracions acompanyada pel cap de llista del PPC a les eleccions del 26-J, Jorge Fernández Díaz, en una visita al Mercat del préssec d'Ordal. Fernández Díaz va fer èmfasi a demanar el suport als votants "orfes" d'UDC i va recalcar que "l'humanisme cristià està a les arrels del PP i també d'Unió".

Totes aquestes alusions al partit democristià van fer que la seva portaveu, Montse Surroca, repliqués el mateix dissabte a través de Twitter: "No tindran el meu vot. No em representen!". La portaveu va afegir que "aquells que tan van ridiculitzar resulta que van buscats". "Fins i tot els que neguen el dret a decidir de Catalunya, fan lleis Wert i neguen la nostra realitat nacional volen el meu vot? Que equivocats!", va reblar. Surroca va reiterar la recomanació del vot en blanc per a les eleccions del pròxim 26 de juny, perquè "el catalanisme està absent" en aquesta campanya.