"Avui em vull dirigir als catalans que no ens votaran. Aspiro a ser el president d'una Espanya que escolti Catalunya, que reconegui els seus drets nacionals i estengui ponts allà on altres els han dinamitat". Amb aquestes paraules, Pablo Iglesias va esdevenir un dels grans protagonistes del "Somriure dels Pobles", l'acte reivindicatiu de la plurinacionalitat de l'Estat, que va aplegar més de 4.500 persones al passeig de Lluís Companys de Barcelona.

Iglesias es va comprometre a defensar "sempre" el referèndum sobiranista a Catalunya i a respectar la decisió que prenguin lliurement els catalans. "No volem que marxeu, però defensem el vostre dret a decidir perquè som demòcrates", va exclamar. Un nou petó a la boca amb el cap de llista d'En Comú Podem va servir per passar el testimoni a Xavier Domènech, que va animar els catalans a "convertir Catalunya i el Mediterrani en la punta de llança per derrotar el PP".

"Clar i català", Iglesias va dir: "Volem que a Catalunya hi hagi un referèndum i que els catalans decideixin el seu futur". Es va mostrar convençut que després del 26-J les confluències d'esquerra tindran més força per tirar endavant. "Els guanyarem", va sentenciar davant les quatre-mil persones que li cridaven "presidente".

El míting d'ahir a l'esplanada de l'Arc de Triomf és i probablement serà el més multitudinari de la campanya d'En Comú Podem. Iglesias i Domènech van ser els últims en parlar després que ho haguessin fet els primers espases de les aliances arreu de l'Estat. Per primera vegada el líder d'IU, Alberto Garzón, i Iglesias van coincidir en un míting a Catalunya al que s'hi van sumar la vicepresidenta del govern del País Valencià, Mònica Oltra, el número 3 de la candidatura d'Units Podem, Íñigo Errejón, la 2 d'En Comú Podem, Lucía Martín, i l'eurodiputat d'ICV-EUiA, Ernest Urtasun. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va exercir d'amfitriona d'un acte amb el que es va voler reivindicar la plurinacionalitat de l'estat espanyol.

Parafrasejant Companys

Aprofitant la coincidència entre el nom del passeig i el del "millor president de la Generalitat de la història", Xavier Domènech va recordar com Lluís Companys es dirigia en temps de la República a la resta d'Espanya per dir-los que "el sol neix al Mediterrani" i reivindicar "la llibertat dels pobles".

"Avui el sol torna a sortir pel Mediterrani i la llum d'aquest nou dia la portem amb els nostres somriures a la resta de pobles germans de l'Estat per conquerir la llibertat, la igualtat i la fraternitat. Comença una llum al Mediterrani que acabarà amb la foscor del PP", va recalcar.

En la mateixa línia, Errejón va afirmar que no s'equivocaran d'enemic d'aquí al 26-J i més endavant. "L'enemic és el PP i les seves polítiques injustes. Un enemic declarat de Catalunya. Ara, catalans, toca fer fora el PP", va exclamar en català.

Paral·lelament, Ada Colau va reivindicar l'experiència dels ajuntaments del canvi com la demostració que no només poden guanyar eleccions, sinó que poden governar "millor". En Comú Podem aspira a repetir victòria a Catalunya i Units Podem, esdevenir la primera força a l'Estat.