El paper de l'abstenció pot ser més vital que mai en les eleccions del 26 de juny. Després d'un cicle electoral intens l'any passat, en què hi va haver eleccions municipals, catalanes i generals, el bloqueig polític que ha impedit formar govern i la repetició dels comicis al Congrés i el Senat ha causat, sense dubte, cansament a una bona part de l'electorat. De tota manera, l'abstenció no afecta a tots els partits per igual. El PP, per exemple, sol tenir un electorat molt fidel, de manera que l'abstenció més aviat el beneficia, perquè passi el que passi sol mantenir bona part del seu vot. En canvi, segons els experts, l'abstenció pot passar factura als socialistes, ja que una part de l'electorat no ha entès el pacte amb Ciutadans i el culpa del fet que no s'hagi pogut formar govern. En el cas d'En Comú Podem, el possible efecte de l'abstenció encara és incert.

Segons el consultor polític Pau Canaleta, la participació del 26-J podria ser de les més baixes de la història en unes eleccions generals. A banda del cansament per l'acumulació d'eleccions, també adverteix que el fet que sigui pont en algunes comunitats -Catalunya, País Valencià i Galícia- pot fer que molta gent prefereixi marxar de vacances en lloc d'anar a buscar. A més, no descarta que "l'operació tornada", diumenge al vespre, col·lapsi carreteres i col·legis electorats, amb molta gent que potser decidirà anar a votar a última hora després d'haver passat el cap de setmana fora. Tot i això, Canaleta també adverteix que ha augmentat el vot per correu, fet que pot pal·liar l'augment de l'abstenció.

Canaleta afirma que el principal beneficiari d'aquesta previsible abstenció serà el PP, ja que el seu electorat, a més de ser fidel, sol tenir més de 65 anys, de manera que no marxarà de pont. "Els seus electors són els que més van a votar i amb més consciència", assenyala.

El mateix opina el sociòleg Daniel Tarragó, soci director de la consultoria d'innovació social Neòpolis: "L'augment de l'abstenció pot beneficiar el PP perquè té un electorat molt fidel, al ser gent de dretes i d'ordre, sempre tendeix a mobilitzar-se més que no pas l'electorat d'esquerres", assenyala.

Per a Tarragó, tanmateix, està per veure si l'augment de l'abstenció acaba essent tan gran com es preveu. "És possible i probable que pugi, però dubto que ho faci moltíssim", adverteix. Per a ell, la clau és l'electorat de Podem, que després de l'enquesta del CIS veuen més a prop que mai poder fer el sorpasso al PSOE i això pot il·lusionar els seus electors a l'hora d'anar a votar. Canaleta, però, no ho té tan clar. Segons recorda, l'electorat d'En Comú Podem és jove i es sol mobilitzar només en moments concrets. Tenint en compte el cansament generalitzat i el pont, preveu que l'abstenció pugui perjudicar a la formació lila.

El PSC-PSOE, per la seva banda, també té molts números per patir a causa de l'abstenció. Segons Canaleta, molts dels seus electors no han entès els moviments de Pedro Sánchez i el culpen de la impossibilitat d'haver arribat a un acord de govern, de manera que podrien quedar-se a casa. Tarragó, a més, recorda que el PSC ha hagut de substituir a corre-cuita la seva cap de llista, ja que Carme Chacón va decidir no presentar-se i Meritxell Batet s'ha hagut de posicionar a Catalunya després d'haver anat a la llista de Madrid. En aquest sentit, adverteix que En Comú Podem pot arreplegar molts vots socialistes, ja que la seva proposta de referèndum per a Catalunya és més atractiva per a l'electorat d'esquerres que no pas "un PSC que cada cop té un caràcter més tradicional i conservador".

Pel que fa a CDC, Tarragó considera que l'abstenció també els podria afectar, ja que estan en un moment complicat: recuperant el nom després d'haver-se presentat com a Democràcia i Llibertat, enmig d'una refundació que no culmina, sense un lideratge clar i amb una visibilitat "relativa", ja que, segons indica, per exemple Oriol Junqueras té molta més presència mediàtica. Tot plegat pot fer, en la seva opinió, que els votants de CDC es quedin a casa. En canvi, Canaleta no creu que l'abstenció afecti a CDC.