A partir de les deu del vespre s'inicia una marató de dues hores pels quatre candidats a la presidència del Govern. L'únic debat d'aquestes eleccions i que des dels mateixos partits auguren que pot ésser decisiva, en el sentit que el paper de cadascun dels candidats pot influir en el resultat final del 26 de juny. Per això, candidats i equips fa dies que treballen de forma exhaustiva, dibuixant estratègies, preparant materials i assajant discursos.

Tota una maquinària que va obligar ahir els candidats a centrar tots els esforços en la posada en escena d'aquesta nit, a excepció del president de Ciutadans, Albert Rivera, que va protagonitzar un acte a València. Si bé Rajoy, Sánchez i Iglesias no es van donar ahir un bany de masses, el cert és que les seves respectives caravanes van seguir recorrent el territori. Però, què espera cada candidat del debat d'avui?

Iglesias, prudent

Pablo Iglesias es preparava ahir el debat a casa seva, estudiant amb el seu equip -els seus sis o set col·laboradors més propers- les diferents possibilitats o situacions que pugui haver d'enfrontar en aquest duel polític. Té curiositat i ganes de debatre per primera vegada amb el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, de qui ja coneix els seus bons dots parlamentaris, però amb qui encara no ha pogut compartit un debat electoral.

Per Podem, aquest debat a quatre no es presenta tan crucial com el de l'anterior campanya electoral. Tenir la possessió i controlar el joc, no cometre errors i esperar els del contrari. Aquesta sembla que serà la tàctica del capdavanter de Podem, que a més intentarà estar preparat per respondre els seus tres rivals.

Si fins ara Podem creu que ha portat la iniciativa, tot marcant el ritme electoral de la campanya, avui Iglesias buscarà "marcar" les línies del debat.

Rajoy, preparat pels atacs

El candidat popular i fins ara president en funcions encara el debat amb actitud constructiva i està preparat per respondre, amb arguments, als atacs que puguin dedicar-li els seus rivals.

La seva estrena no suposa una preocupació afegida per al partit, que veu el seu líder més relaxat i amb més ànim davant la cita de demà que davant el "cara a cara" que el va enfrontar amb Pedro Sánchez en l'anterior campanya.

L'estratègia per a aquesta cita, assenyalen fonts "populars", és fer una intervenció "positiva i propositiva", en línia amb la campanya "a favor".

S'espera que Rajoy tracti de "desmuntar" Ciutadans. En qualsevol cas, l'equip de campanya del president creu que els altres candidats entraran en competència a veure qui ataca més el president. En el partit avisen que si els seus rivals pretenen convertir el debat en un camp de batalla amb el líder del PP com a únic enemic i recórrer a la corrupció, aquest tindrà preparada la seva resposta.

Rajoy va dedicar les últimes hores d'ahir al seu discurs i decidir els missatges principals, sobretot tenint en compte que en un debat a quatre és menor el temps d'intervenció i haurà de triar les claus que vol transmetre. En principi, Rajoy no ha tingut assajos sobre el format perquè està acostumat a parlar dempeus amb un faristol davant, com és el cas del Congrés.

No és decisiu per al PSOE

Els socialistes consideren que el debat d'avui "no és tan decisiu" com pugui semblar, però creuen que pot esdevenir un punt d'inflexió en tractar-se de l'únic debat. L'equip de Pedro Sánchez està conveçut que el duel a quatre és un format "que va bé" al líder socialista i que encara "infinitament millor" que el de l'anterior campanya. Tot i així, lamenten que només hi hagi un debat, enfront dels tres en què va participar Sánchez per les passades eleccions del 20-D, tot i que veu amb bons ulls que se celebri a principis de setmana.

El líder socialista, que des de dissabte no té cap acte a la seva agenda, fa al voltant d'una setmana que treballa en el debat, tant en solitari com amb els seus col·laboradors.

Rivera treballa el contraatac

Tot i que el líder de Ciutadans va ser l'únic que ahir va dur a terme actes de campanya, el cert és que centra el seu entrenament del debat en l'oratòria, que és on més va fallar en el debat de desembre, i es prepara per al "contraatac".

Rivera, que va començar a preparar la seva intervenció dissabte a la tarda, dedicarà tot el dia d'avui al debat però "sense obsessionar-se" i per això ha reservat algun buit "de relax", fent "una miqueta d'esport a la piscina", i per veure també el partit de l'Eurocopa. Vol així arribar "fresc" i tranquil al plató de televisió i controlar aquests nervis que al debat de l'any passat li van fer balancejar-se contínuament, tocar-se les mans o el botó de la camisa.