El president d'ERC i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va advertir que els republicans no renunciaran "a cap camí democràtic" perquè "està en joc el futur, el benestar i la dignitat" dels catalans.

En un acte polític a Nou Barris de Barcelona, el líder d'ERC va assegurar que faran servir tots els que tinguin a l'abast i que portin "a la llibertat i la justícia". "Les majories parlamentàries i els referèndums d'autodeterminació són els nostres camins", va apuntar sense introduir el concepte d'unilateralitat. De fet, per al dirigent republicà el futur dels catalans no es deriva de "demanar permís" ni a PP, ni a PSOE ni a C's. "La dignitat passa per no haver de demanar permís als que no volen que tinguem futur, no en demanarem per poder ser", va assegurar en assenyalar que Esquerra té "la possibilitat" de guanyar el 26-J .

El líder d'ERC va dir que, com els barris de Catalunya, el futur dels catalans s'ha construït "amb les mans". "Sabem fer-ho i estem convençuts que ho podem tornar a fer, ho farem per qualsevol dels camins democràtics que tinguem al nostre abast, que tots els camins que portin a la llibertat i la justícia són també els nostres camins", va dir citant les majories parlamentàries i els referèndums d'autodeterminació. "Tots els camins democràtics són els nostres camins" i els republicans no volen renunciar-ne "a cap". Sobretot perquè "està en joc" el futur, el benestar i la dignitat del país.

Les paraules de Junqueras arribaven l'endemà que l'ANC acordés una pregunta a la militància sobre si s'ha d'exigir a les institucions catalanes la convocatòria d'un referèndum per decidir sobre la independència.

Junqueras va dir que els republicans es volen i es poden imposar en les eleccions del 26-J. "Només les pot guanyar un partit que sintetitza el millor d'aquest país, les millors tradicions, només un partit que presenta una llista de gent tan diversa".

Al seu torn, el candidat republicà al Congrés, Gabriel Rufián, va replicar les paraules aquest dissabte de la líder del PSOE d'Andalusia, Susana Díaz, que va advertir a Podem que els vots dels andalusos no serviran per "pagar els privilegis" d'Ada Colau ni "els deliris" independentistes. Rufián va interpel·lar per això a Xavier Domènech. "Podem no pot sense el PSOE, la pregunta és: quin és el canvi possible?".