La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va haver de marxar dissabte del mercat de Vic després que diverses persones l'increpessin. Una treballadora d'una parada la va instar a crits que "marxés". La popular es va acostar a preguntar-li "D'on me n'he d'anar?", i la dona li va respondre: "Fora de la plaça, que tenim feina", segons s'observa en un vídeo a la xarxa. "No volem merda a la plaça. Fora! Fora!", li va etzibar la dona, a qui s'hi van unir desenes de persones. La popular els va dir: "a veure si aprenen democràcia" i es va allunyar del lloc dels fets.

Diferents dirigents del Partit Popular a Catalunya van sortir ahir en defensa d'Alicia Sánchez-Camacho després que dissabte fos increpada per una paradista en una plaça de Vic i que li digués "No volem merda a la plaça". Sánchez-Camacho es va veure obligada a abandonar el lloc amb crits de "Fora! Fora!".

L'incident de seguida va aixecar les crítiques del Partit Popular, i els seus membres van expressar el seu malestar a través de les xarxes socials i els mítings politics que se celebren aquests dies amb motiu de les eleccions del 26-J. L'equip popular català no va dubtar ahir en defensar Sánchez-Camacho. El primer en fer-ho va ser Xavier García Albiol, coordinador general del Partit Popular a Catalunya, que va publicar un missatge a Twitter que deia: "Alemanya, principis dels anys 30? No! És la Catalunya del procés en estat pur".

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va denunciar també que a Catalunya s'està "incitant a l'odi" contra el PP i "demonitzant" aquesta formació, també a través dels pactes polítics per evitar que governi, cosa que segons el seu parer pot acabar derivant en "violència". Així ho va assegurar en un acte a Castelldefels, davant un centenar de seguidors i de l'exalcalde d'aquest municipi i número sis de la candidatura del PPC al Congrés per Barcelona, Manuel Reyes.

El ministre de l'Interior en funcions va assegurar que el PP està estudiant si denunciar aquests fets, que en tot cas "no són casualitat", sinó que s'originen en un "caldo de cultiu" a Catalunya. Quan avui es compleix un any de les constitucions dels nous governs municipals, que van suposar per exemple que el PP perdés les alcaldies de Castelldefels o Badalona pel pacte de diversos partits, Fernández Díaz va recordar que "aquest tipus de pactes contra el PP demonitzen" la formació popular, com ja va passar amb el Pacte del Tinell el 2003, i "comporten una incitació a l'odi".

El dirigent va recordar que la incitació a l'odi, la xenofòbia i el racisme són delictes tipificats en el Codi Penal i va advertir que "quan es comença per demonitzar un partit o una persona, incites a l'odi i la segona etapa és la violència".

"Aquí a Catalunya, i ho dic amb claredat, s'està incitant a l'odi contra el PP", va asseverar el candidat. "Tinc el deure de denunciar públicament aquesta conducta, aquest intent d'incitació a l'odi i demonització, d'excloure de les institucions el PP, perquè és una conducta delictiva, que no en poques ocasions, si no s'elimina, acaba convertint-se en violència". "Normalment és la CUP i altres partits els que l'executen. Però són altres, fariseus, sepulcres blanquejats, els que amb el seu discurs creen el caldo de cultiu perquè es generi aquest odi. Uns són tontos útils, altres són companys de viatge i altres actors principals. Però per les seves obres els coneixereu", va suggerir.