Tots contra Rajoy. Aquest podria ser el resum del debat a quatre que ahir van mantenir els candidats a del PP, Mariano Rajoy; PSOE, Pedro Sánchez; Units Podem, Pablo Iglesias; i Ciutadans, Albert Rivera, que en ocasions va semblar més una concatenació de monòlegs que un debat de debò. Després d´una primera meitat marcada per la formalitat i les referències a l´economia, la segona va guanyar en intensitat quan es va introduir el tema de la corrupció, un moment en el qual van sovintejar els retrets mutus i en què es va veure Rajoy acorralat.

Els quatre candidats a la Presidència del Govern van començar la seva intervenció amb un record per a les víctimes de la massacre d'Orlando. Rivera, que va defensar la democràcia i la llibertat davant dels «fonamentalistes», va assegurar que «junts derrotarem el terrorisme». Iglesias va condemnar l'atac homòfob dels Estats Units, igual que Sánchez, que va enviar el seu condol a la comunitat LGTB i al poble nord-americà. Va tancar aquest torn Rajoy, que va tenir paraules de suport per als familiars i cercles propers de les víctimes dels «terribles» assassinats d'Orlando.

L'economia i l'ocupació van centrar el primer bloc de temes de l'històric debat. El candidat d'Units Podem va acusar el cap de l'Executiu en funcions d'haver suspès l´«examen» en polítiques econòmiques i li va recordar que quan les coses no funcionen cal canviar-les. «Hi ha menys persones treballant i menys que busquen feina», i això «posa en risc el sistema de pensions», va continuar, per insistir després en què quan les coses no han funcionat, com les dues últimes reformes laborals, cal canviar-les.

El president de Ciutadans va demanar a Iglesias que no amagui en un catàleg d'Ikea la pujada de l'IRPF que planteja, «traient la cartera» als autònoms i li va sol·licitar que «no amagui el llop amb pell de xai». «No es vesteixi de socialdemòcrata per aplicar polítiques que ens portaran a Grècia», va advertir al líder de Podem Rivera, que també va tenir crítiques per a Mariano Rajoy. «No és moment de vendre fum, vostè porta propostes que no va fer amb majoria absoluta. La millor política fiscal per a Espanya és perseguir els que no compleixen i premiar els que sí ho fan», va dir.

Pedro Sánchez també va atacar en aquest bloc Rajoy i va alertar que si el líder del PP segueix al capdavant del Govern «previsiblement hi haurà més retallades, més pujades d'impostos i més casos de corrupció setmana rere setmana». El líder del PSOE va treure credibilitat a la proposta de Rajoy que baixarà els impostos en la pròxima legislatura després d'assegurar que darrere d'aquesta mesura «hi ha una gran mentida o una gran retallada o les dues coses alhora».

El líder del PP va retreure als seus rivals electorals que comparteixin una «visió bastant trist» del país, i els va advertir que cal perseverar en les polítiques econòmiques que ha desenvolupat el seu govern aquests quatre anys. Rajoy va rebutjar la proposta dels altres candidats de derogar les principals reformes i mesures que ha fet el seu govern: «si ho deroguem tot anirem al disbarat i tornarem a la situació calamitosa de 2011», va assenyalar.

«Quan jo vaig arribar al Govern Espanya estava amenaçada de fallida, ara ja no ho està; estava amenaçada de rescat, ara no ho està», va dir Rajoy, que va advertir que si el país hagués estat rescatat ara «estaríem com Grècia». «Per cert aquesta és la proposta d'alguns dels presents», va postil·lar en clara al·lusió al líder de Podem.

El debat puja de to

En tot cas, la corrupció va enfrontar els quatre candidats a president del Govern i va elevar el to del debat provocant enfrontaments «cara a cara» entre Sánchez i Iglesias i Rivera i Rajoy. Iglesias va començar el bloc sobre corrupció lamentant tots els casos que hi ha hagut en els diversos partits i que es mantinguin «les portes giratòries».

Un dels casos esmentats pel líder de Podem va serel dels ERO, fet pel qual Pedro Sánchez li va retreure que oblidés esmentar aquells en els quals han estat implicats dirigents de Podem com Juan Carlos Monedero o Íñigo Errejón.

Però el líder del PSOE va dirigir les seves crítiques principals al PP i va considerar que la regeneració d'aquest partit només serà possible si passa a l'oposició. I va insistir en els seus atacs Rajoy a compte dels SMS a l'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas en considerar que hauria d'haver dimitit.

«Però segueix aquí gràcies al suport del senyor Iglesias», va insistir Sánchez, qui va destacar que el PP té una comptabilitat en B i els espanyols no es mereixen que Rajoy segueixi sent president.

El líder del PP va amenaçar de contraatacar amb els ERO recordant la situació en què es troben els expresidents andalusos José Antonio Griñán i Manuel Chaves, i assenyalant que podria demanar-li responsabilitats per això, però no va voler aprofundir en aquest assumpte.

Pel que fa al procés independentista català, Iglesias va ser vehement defensant el dret a decidir, tot i que va assegurar que el referèndum «no serà una línia vermella en la negoaciació» per formar govern després de les eleccions. Sánchez va apostar una vegada més per la reforma de la Constitució, però sense aportar detalls de quin seria el seu contingut. Mariano Rajoy i Rivera en aquest cas es van donar la mà en defensa conjunta de la Carta Magna, de la unitat de l´Estat, de la sobirania nacional i de la igualtat de tots els espanyols resideixin on resideixin.