Esquerra Republicana creu que la corrupció és com un "càncer amb metàstasi" que ha afectat tots els partits que han governat a l'Estat. El número 2 de la candidatura per Girona, Joan Olòriz, va considerar que actualment l'Estat és "un sistema corrupte irreformable des de dins", i per això va assegurar que la solució només passa per un nou estat en forma de república catalana amb un sistema econòmic que es basi en la competitivitat i l'esforç.

"El sistema no es pot reformar des de dins cap enfora, sinó de fora cap endins. Per això ens cal una república catalana", va advertir Olóriz, tot recordant a En Comú Podem que no seran capaços de canviar les coses ni fer un referèndum vinculant "tots sols". En aquest sentit, Olòriz va assegurar que Esquerra "és la garantia insubornable contra la corrupció".

Per la seva banda, el candidat al Senat Jordi Martí va criticar algunes de les lleis que s'han promulgat a l'Estat en els darrers temps, com la "llei mordassa" o la llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració, que segons va advertir, centralitza competències i consisteix "una involució democràtica de primer ordre". Finalment, el també candidat al Senat Quim Ayats va criticar el sistema judicial espanyol, especialment del Tribunal Constitucional, ja que té "una parcialitat òbvia i clara" perquè molts dels seus membres són triats pels partits.